Skip to main content
Top

2015 | OriginalPaper | Hoofdstuk

3. Voedselallergie

Auteurs : Drs. Y. Meijer, drs. M.A. Stadermann

Gepubliceerd in: Het kinderallergie formularium

Uitgeverij: Bohn Stafleu van Loghum

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail

Samenvatting

De prevalentie van voedselovergevoeligheid (voedselallergie en voedselintolerantie) in de algemene populatie wordt geschat tussen de 1% en 3%; bij kinderen liggen de schattingen hoger: 4-6%. Het percentage ouders dat ervan overtuigd is dat hun kind een voedselallergie heeft, ligt aanmerkelijk hoger (12-25%).
Definiëring van klachten speelt hierbij een rol; er zijn verschillende termen in omloop. De European Academy of Allergy and Clinical Immunology (EAACI) heeft een indeling voorgesteld op basis van pathofysiologisch mechanisme: voedselallergie dient te worden onderscheiden van voedselintolerantie. Bij voedselallergie is er sprake van ongewenste reacties op voeding, waarbij het immuunsysteem een rol speelt. De reacties kunnen IgE-gemedieerd of niet-IgE-gemedieerd zijn. Bij een voedselintolerantie of voedselovergevoeligheid is er geen immunologische oorzaak voor de reacties op voeding aantoonbaar, bijvoorbeeld lactose-intolerantie (deficiëntie van lactase in de borstelzoom van de darm).
Literatuur
go back to reference Boyce JA, Assa’ad A, Burks WA, Jones SM, Sampson HA, Wood RA, et al. Guidelines for the diagnosis and management of food allergy in the United States: Report of the NIAID-sponsored expert panel. J Allergy Clin Immunol 2010;126(suppl 1):S1-58.PubMedCentralPubMed Boyce JA, Assa’ad A, Burks WA, Jones SM, Sampson HA, Wood RA, et al. Guidelines for the diagnosis and management of food allergy in the United States: Report of the NIAID-sponsored expert panel. J Allergy Clin Immunol 2010;126(suppl 1):S1-58.PubMedCentralPubMed
go back to reference Eigenmann PA, Atanaskovic-Markovic M, O’B Hourihane J, Lack G, Lau S, Matricardi PM, Muraro A, Namazova Baranova L, Nieto A, Papadopoulos NG, Réthy LA, Roberts G, Rudzeviciene O, Wahn U, Wickman M, Høst A. Testing children for allergies: why, how, who and when: an updated statement of the European Academy of Allergy and Clinical Immunology (EAACI) Section on Pediatrics and the EAACI-Clemens von Pirquet Foundation. Pediatr Allergy Immunol 2013;24:195-209.PubMedCrossRef Eigenmann PA, Atanaskovic-Markovic M, O’B Hourihane J, Lack G, Lau S, Matricardi PM, Muraro A, Namazova Baranova L, Nieto A, Papadopoulos NG, Réthy LA, Roberts G, Rudzeviciene O, Wahn U, Wickman M, Høst A. Testing children for allergies: why, how, who and when: an updated statement of the European Academy of Allergy and Clinical Immunology (EAACI) Section on Pediatrics and the EAACI-Clemens von Pirquet Foundation. Pediatr Allergy Immunol 2013;24:195-209.PubMedCrossRef
go back to reference Kneepkens CMF, Drongelen KI van, Aarsen CJE, Landelijke standard Voedselallergie bij zuigelingen. Kneepkens CMF, Drongelen KI van, Aarsen CJE, Landelijke standard Voedselallergie bij zuigelingen.
go back to reference Lucassen PLBJ, Albeda FW, Reisen MT van, Silvius AM, Wensing C, Luning-Koster MN. NHG-standaard voedselovergevoeligheid. Huisarts Wet 2010:53;(10)537-53.CrossRef Lucassen PLBJ, Albeda FW, Reisen MT van, Silvius AM, Wensing C, Luning-Koster MN. NHG-standaard voedselovergevoeligheid. Huisarts Wet 2010:53;(10)537-53.CrossRef
go back to reference Meijer Y, Brand PLP, Duijvestijn YCM, Vlieg-Boerstra BJ. Diagnostiek naar voedselallergie in de 2e lijn, Consensusstandpunt sectie kinderallergologie Tijdschrift voor kindergeneeskunde 2010;78(6):237-40. Meijer Y, Brand PLP, Duijvestijn YCM, Vlieg-Boerstra BJ. Diagnostiek naar voedselallergie in de 2e lijn, Consensusstandpunt sectie kinderallergologie Tijdschrift voor kindergeneeskunde 2010;78(6):237-40.
go back to reference Sampson HA, Gerth van Wijk RG, Bindslev-Jensen C et al. Standardising double-blind, placebo-controlled oral food challenges: American Academy of Allergy, Asthma& Immunology – European Academy of Allergy and Clinical immunology PRACTALL consensus report, JACI 2012;130:1260-74. Sampson HA, Gerth van Wijk RG, Bindslev-Jensen C et al. Standardising double-blind, placebo-controlled oral food challenges: American Academy of Allergy, Asthma& Immunology – European Academy of Allergy and Clinical immunology PRACTALL consensus report, JACI 2012;130:1260-74.
Metagegevens
Titel
Voedselallergie
Auteurs
Drs. Y. Meijer
drs. M.A. Stadermann
Copyright
2015
Uitgeverij
Bohn Stafleu van Loghum
DOI
https://doi.org/10.1007/978-90-368-0586-5_3