Skip to main content
Top
Gepubliceerd in:
Omslag van het boek

2013 | OriginalPaper | Hoofdstuk

Voedsel en radioactiviteit

(juli 2005)

Auteur : Prof.dr. L. Reijnders

Uitgeverij: Bohn Stafleu van Loghum

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail

Abstract

Radioactiviteit en voeding vormen vooral een thema na nucleaire calamiteiten en wat betreft het conserveren van voedingsmiddelen. Na nucleaire calamiteiten is blootstelling aan radioactieve stoffen in het geding, die de gezondheid kan schaden. Voedselbestraling is controversieel vanwege het ontstaan van radiolytische stoffen en de publieke voorkeur voor andere conserveringsmethoden. Overheden bepalen wat op dit punt wel en niet toelaatbaar wordt geacht.
Literatuur
go back to reference Coördinatiecommissie voor de Metingen van Radioactiviteit en Xenobiotische Stoffen. De radioactieve besmetting in Nederland ten gevolge van het kernongeval in Tsjernobyl. ’s-Gravenhage: Staatsuitgeverij, 1986. Coördinatiecommissie voor de Metingen van Radioactiviteit en Xenobiotische Stoffen. De radioactieve besmetting in Nederland ten gevolge van het kernongeval in Tsjernobyl. ’s-Gravenhage: Staatsuitgeverij, 1986.
go back to reference Coördinatiecommissie voor de Metingen van Radioactiviteit en Xenobiotische stoffen. Rapportage aanvullend meetprogramma Tsjernobyl. ’s-Gravenhage: Staatsuitgeverij, 1986. Coördinatiecommissie voor de Metingen van Radioactiviteit en Xenobiotische stoffen. Rapportage aanvullend meetprogramma Tsjernobyl. ’s-Gravenhage: Staatsuitgeverij, 1986.
go back to reference Ministerie van VROM. Besluit Stralenbescherming. ’s-Gravenhage: Staatsuitgeverij, 2001 (ook op www.minvrom.nl). Ministerie van VROM. Besluit Stralenbescherming. ’s-Gravenhage: Staatsuitgeverij, 2001 (ook op www.minvrom.nl).
go back to reference NEA/ OECD. Chernobyl, Assessment of Radiological and Health Impacts. Paris, 2002. NEA/ OECD. Chernobyl, Assessment of Radiological and Health Impacts. Paris, 2002.
go back to reference Neyssen PJG. Practical implications of developments in legislation on food irradiation in the European Union. Radiation Physics and Chemistry 2000; 57: 215-217. Neyssen PJG. Practical implications of developments in legislation on food irradiation in the European Union. Radiation Physics and Chemistry 2000; 57: 215-217.
go back to reference Oughton D, Forsberg E, Bay I, Kaiser M, Howard B. An ethical dimension to sustainable restoration and long term management of contaminated areas. Journal of Environmental Radioactivity 2004; 74: 171-183. Oughton D, Forsberg E, Bay I, Kaiser M, Howard B. An ethical dimension to sustainable restoration and long term management of contaminated areas. Journal of Environmental Radioactivity 2004; 74: 171-183.
go back to reference Shab M. Special Report on Food Irradiation. Brussel: Association of European Consumers, 2002. Shab M. Special Report on Food Irradiation. Brussel: Association of European Consumers, 2002.
go back to reference Schwaiger M, Mueck K, Benesch T, Feichtinger J, Hrnecek E, Lovranich E. Investigation of food contamination since the Chernobyl fallout in Austria. Applied Radiation and Isotopes 2004; 61: 357-360. Schwaiger M, Mueck K, Benesch T, Feichtinger J, Hrnecek E, Lovranich E. Investigation of food contamination since the Chernobyl fallout in Austria. Applied Radiation and Isotopes 2004; 61: 357-360.
go back to reference Timmermans CWM, Steen J van der. Environmental and Occupational Impacts of Natural Radioactivity from Some Non-Nuclear Industries in the Netherlands. Journal of Environmental Radioactivity 1996; 32: 97-104. Timmermans CWM, Steen J van der. Environmental and Occupational Impacts of Natural Radioactivity from Some Non-Nuclear Industries in the Netherlands. Journal of Environmental Radioactivity 1996; 32: 97-104.
go back to reference Upton AC. Radiation Hormesis: Data and Interpretation. Critical Reviews in Toxicology 2001; 31: 681-695. Upton AC. Radiation Hormesis: Data and Interpretation. Critical Reviews in Toxicology 2001; 31: 681-695.
Metagegevens
Titel
Voedsel en radioactiviteit
Auteur
Prof.dr. L. Reijnders
Copyright
2013
Uitgeverij
Bohn Stafleu van Loghum
DOI
https://doi.org/10.1007/978-90-368-0510-0_51