Skip to main content
Top
Gepubliceerd in:
Omslag van het boek

2013 | OriginalPaper | Hoofdstuk

Voedingsmiddelentabellen en de nevo-tabel

(mei 2007)

Auteurs : S. Westenbrink, M. Jansen van der Vliet, L. van der Heijden

Uitgeverij: Bohn Stafleu van Loghum

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail

Abstract

Voedingsmiddelentabellen worden voor diverse doeleinden gebruikt, waaronder voedselconsumptieonderzoek, voedingsvoorlichting en dieetadvisering. Met behulp van een voedingsmiddelentabel, voor Nederland de nevo-tabel, wordt de inneming van voedingsstoffen of de samenstelling van producten en voedingen berekend. De kwaliteit van de voedingsmiddelentabel wordt bepaald door de keuzes die zijn gemaakt bij het verzamelen van de gegevens. Dit betreft zowel de selectie van de voedingsmiddelen als de gehaltes van de voedingsstoffen. Idealiter bevat een tabel zoveel mogelijk waarden afkomstig van chemische analyse van voedingsmiddelen.
De kwaliteit van de getallen in een tabel, in relatie tot relevante producten voor een land of populatie is essentieel voor de kwaliteit van de berekeningen die worden uitgevoerd, zowel op individueel niveau (voedingsadviezen) als in voedselconsumptieonderzoek (bijv. ten behoeve van overheidsbeleid). Het is van belang dat gebruikers een voedingsmiddelentabel op een kritische manier gebruiken.
Internationale samenwerking op het gebied van voedingsmiddelentabellen krijgt gestalte via organisaties zoals infoods en Eurofir. In Eurofir wordt grote vooruitgang geboekt op het gebied van standaardisatie en harmonisatie van de voedingsstoffenbestanden in Europa.
Literatuur
go back to reference Atwater CO, Woods CD. The chemical composition of American food materials. US Department of Agriculture, editor. Governement Printing Officie, Washington, 1896. Atwater CO, Woods CD. The chemical composition of American food materials. US Department of Agriculture, editor. Governement Printing Officie, Washington, 1896.
go back to reference Berg H van den. Nieuwe uitgave NEVO-tabel 2006: Berekening vitamine A- en foliumzuuractiviteit herzien. Voeding Nu 2006; 8: 27-29. Berg H van den. Nieuwe uitgave NEVO-tabel 2006: Berekening vitamine A- en foliumzuuractiviteit herzien. Voeding Nu 2006; 8: 27-29.
go back to reference Bergstrom L. Nutrient losses and gains in the preparation of foods. Zweden: National Food Administration, 1994. Bergstrom L. Nutrient losses and gains in the preparation of foods. Zweden: National Food Administration, 1994.
go back to reference Bognar A, Piekaski J. Guidelines for recipe information and calculation of nutrient composition of prepared foods (dishes). J Food Comp Anal 2000; 13: 391-410. Bognar A, Piekaski J. Guidelines for recipe information and calculation of nutrient composition of prepared foods (dishes). J Food Comp Anal 2000; 13: 391-410.
go back to reference Donders-Engelen MR, Heijden L van der, Hulshof KFAM. Maten, Gewichten en Codenumers 2003 (cd-rom). Zeist: TNO Voeding/Afdeling Humane Voeding Wageningen Universiteit, 2003. Donders-Engelen MR, Heijden L van der, Hulshof KFAM. Maten, Gewichten en Codenumers 2003 (cd-rom). Zeist: TNO Voeding/Afdeling Humane Voeding Wageningen Universiteit, 2003.
go back to reference Eekelen M van, Janssen BCP, Straub J. Ontwerp van een Nederlandsche Voedingsmiddelentabel. Voeding 1941; 3: 156-163. Eekelen M van, Janssen BCP, Straub J. Ontwerp van een Nederlandsche Voedingsmiddelentabel. Voeding 1941; 3: 156-163.
go back to reference FAO. Food energy – methods of analysis and conversion factors. Report of a Technical Workshop, Rome, 3-6 december 2002. Rome, 2003. FAO. Food energy – methods of analysis and conversion factors. Report of a Technical Workshop, Rome, 3-6 december 2002. Rome, 2003.
go back to reference FAO/WHO/UNU. Energy and protein requirements. Report fo a joint FAO/WHO/UNU Expert consultation. Geneve: WHO, 1985. FAO/WHO/UNU. Energy and protein requirements. Report fo a joint FAO/WHO/UNU Expert consultation. Geneve: WHO, 1985.
go back to reference Greenfield H, Southgate DAT. Food composition data, production, management and use. Rome: FAO, 2003. Greenfield H, Southgate DAT. Food composition data, production, management and use. Rome: FAO, 2003.
go back to reference Henderson HHF et al. Het nieuwe kookboek, 31 ed. Utrecht/Antwerpen: Kosmos-Z&K, 1999. Henderson HHF et al. Het nieuwe kookboek, 31 ed. Utrecht/Antwerpen: Kosmos-Z&K, 1999.
go back to reference Hulshof KFAM, Beemster C, Westenbrink S. Nieuwe NEVO-tabel: Vijfenvijftig jaar een voedingsmiddelentabel in Nederland. Voeding 1996; 57: 38. Hulshof KFAM, Beemster C, Westenbrink S. Nieuwe NEVO-tabel: Vijfenvijftig jaar een voedingsmiddelentabel in Nederland. Voeding 1996; 57: 38.
go back to reference INFOODS. www.fao.org/infoods/index_en.stm, 2006. INFOODS. www.fao.org/infoods/index_en.stm, 2006.
go back to reference Klensin JC, e.a. Identification of Food Components for INFOODS Data interchange. Tokyo: UNU Press, 1989. Klensin JC, e.a. Identification of Food Components for INFOODS Data interchange. Tokyo: UNU Press, 1989.
go back to reference Langual. Langual Thesaurus, www.langual.org, 2006. Langual. Langual Thesaurus, www.langual.org, 2006.
go back to reference Oseredczuk M, Salvini S. Prototype system for quality assessment of data from scientific publications. EuroFIR WP 1.3 and 1.8, 2006. Oseredczuk M, Salvini S. Prototype system for quality assessment of data from scientific publications. EuroFIR WP 1.3 and 1.8, 2006.
go back to reference Poortvliet EJ, Kohlmeier L. Manual for using the Eurocode-2 food coding system. Wageningen Agricultural University, Department of Human Nutrition, 1992. Poortvliet EJ, Kohlmeier L. Manual for using the Eurocode-2 food coding system. Wageningen Agricultural University, Department of Human Nutrition, 1992.
go back to reference Schlotke F, e.a. Basic Recommendation for Food Composition Database Management and Interchange. Report by the COST Action 99 – Eurofoods Working Group on Food Management and Interchange. European Commission, 2000. Schlotke F, e.a. Basic Recommendation for Food Composition Database Management and Interchange. Report by the COST Action 99 – Eurofoods Working Group on Food Management and Interchange. European Commission, 2000.
go back to reference Truswell AS, e.a. INFOODS Guidelines for describing foods: a systematic approach to describing foods to facilitate international exchange of food composition data. J Food Comp Anal 1991; 4: 18-38. Truswell AS, e.a. INFOODS Guidelines for describing foods: a systematic approach to describing foods to facilitate international exchange of food composition data. J Food Comp Anal 1991; 4: 18-38.
go back to reference USDA Nutrient Data Laboratory. USDA table of nutrient retention factors. Beltsville: USDA, 2003. USDA Nutrient Data Laboratory. USDA table of nutrient retention factors. Beltsville: USDA, 2003.
go back to reference Warenwetbesluit Voedingswaarde-informatie levensmiddelen (geldend op: 26-01-2006), 2006. Warenwetbesluit Voedingswaarde-informatie levensmiddelen (geldend op: 26-01-2006), 2006.
go back to reference Werkgroep van Deskundigen en bureau Stichting NEVO. Sporen met Nevo. Beemster C, Westenbrink S, editors. Zeist: Stichting NEVO, 2002. Werkgroep van Deskundigen en bureau Stichting NEVO. Sporen met Nevo. Beemster C, Westenbrink S, editors. Zeist: Stichting NEVO, 2002.
go back to reference West CE. Eurofoods: towards compatibility of nutrient data banks in Europe. Ann Nutr Metabol 1985; 29: 1-72. West CE. Eurofoods: towards compatibility of nutrient data banks in Europe. Ann Nutr Metabol 1985; 29: 1-72.
go back to reference Westenbrink S. Conversiefactoren voor vetzuren in het NEVO-bestand. Zeist: Stichting NEVO, 1995. Westenbrink S. Conversiefactoren voor vetzuren in het NEVO-bestand. Zeist: Stichting NEVO, 1995.
go back to reference Westenbrink S, e.a. NEVO-tabel 2006, Nederlands Voedingsstoffenbestand 2006. Den Haag: Voedingscentrum, 2006. Westenbrink S, e.a. NEVO-tabel 2006, Nederlands Voedingsstoffenbestand 2006. Den Haag: Voedingscentrum, 2006.
go back to reference Widdowson EM, McCance RA. Food tables: their scope and limitations. The Lancet 1940; 1: 230-232. Widdowson EM, McCance RA. Food tables: their scope and limitations. The Lancet 1940; 1: 230-232.
Metagegevens
Titel
Voedingsmiddelentabellen en de nevo-tabel
Auteurs
S. Westenbrink
M. Jansen van der Vliet
L. van der Heijden
Copyright
2013
Uitgeverij
Bohn Stafleu van Loghum
DOI
https://doi.org/10.1007/978-90-368-0510-0_30