Gepubliceerd in:
2013 | OriginalPaper | Hoofdstuk
Voedingsmiddelentabellen en de nevo-tabel
(mei 2007)
Auteurs : S. Westenbrink, M. Jansen van der Vliet, L. van der Heijden
Uitgeverij: Bohn Stafleu van Loghum
Abstract
Voedingsmiddelentabellen worden voor diverse doeleinden gebruikt, waaronder voedselconsumptieonderzoek, voedingsvoorlichting en dieetadvisering. Met behulp van een voedingsmiddelentabel, voor Nederland de nevo-tabel, wordt de inneming van voedingsstoffen of de samenstelling van producten en voedingen berekend. De kwaliteit van de voedingsmiddelentabel wordt bepaald door de keuzes die zijn gemaakt bij het verzamelen van de gegevens. Dit betreft zowel de selectie van de voedingsmiddelen als de gehaltes van de voedingsstoffen. Idealiter bevat een tabel zoveel mogelijk waarden afkomstig van chemische analyse van voedingsmiddelen.
De kwaliteit van de getallen in een tabel, in relatie tot relevante producten voor een land of populatie is essentieel voor de kwaliteit van de berekeningen die worden uitgevoerd, zowel op individueel niveau (voedingsadviezen) als in voedselconsumptieonderzoek (bijv. ten behoeve van overheidsbeleid). Het is van belang dat gebruikers een voedingsmiddelentabel op een kritische manier gebruiken.
Internationale samenwerking op het gebied van voedingsmiddelentabellen krijgt gestalte via organisaties zoals infoods en Eurofir. In Eurofir wordt grote vooruitgang geboekt op het gebied van standaardisatie en harmonisatie van de voedingsstoffenbestanden in Europa.