Samenvatting
Een goede voeding is een basisvoorwaarde voor training, prestatie en herstel. Energie-inname, macronutriënten (koolhydraten, eiwitten en vet), vocht en micronutriënten moeten afgestemd zijn op de specifieke behoeften van de sporter. Een te lage beschikbaarheid van energie kan aanleiding geven tot fysiologische verstoringen en de gezondheid van de sporter beïnvloeden. Koolhydraten zijn een belangrijke bron van energie. Afhankelijk van het type sport en het doel van de inspanning varieert de aanbevolen hoeveelheid tussen de 3–10 gram/kg/dag. Eiwitten zijn cruciaal voor herstel en adaptatie. Een inname van 1,2–1,8 gram/kg lichaamsgewicht wordt aanbevolen, verdeeld over 4–5 porties per dag van ~ 20 gram, bij elke hoofdmaaltijd en direct na de training. Vetten zijn een belangrijke brandstof, en diverse voedingsstrategieën kunnen de capaciteit om vetten te verbranden beïnvloeden. Aanbevelingen met betrekking tot de inname van vocht rondom inspanning om dehydratie te beperken en rehydratie te optimaliseren verschillen per situatie, afhankelijk van de duur/intensiteit van de inspanning en de omstandigheden, en per atleet. In het laatse deel van dit hoofdstuk wordt het gebruik van (extra) mineralen, vitaminen en ergogene supplementen besproken.