Skip to main content
Top

2015 | OriginalPaper | Hoofdstuk

8. Voedingsaspecten bij hartfalen

Auteurs : Irma Oosterhof, Ay Lien Gho

Gepubliceerd in: Zorg rondom hartfalen

Uitgeverij: Bohn Stafleu van Loghum

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail

Samenvatting

Bij de behandeling van hartfalen zijn naast medicamenteuze therapie ook diverse leefregels onderdeel van de behandeling. In de dieetbehandeling staan natrium- en vochtbeperking centraal, waarbij een dieetadvies op maat belangrijk is. De patiënt en zijn omgeving hebben na het stellen van de diagnose veel vragen. De praktische uitvoering van het dieet is complex en is ingrijpend voor het dagelijks leven van de patiënt. Daarnaast is er vaak sprake van comorbiditeit waarvoor verdere aanpassing van het dieet nodig is. Ongewenst gewichtsverlies komt veel voor; het tijdig onderkennen en behandelen hiervan is belangrijk. Het laatste stadium van hartfalen gaat vaak gepaard met cardiale cachexie. Cachexie wordt gekarakteriseerd door een progressief verlies van skeletspiermassa (met of zonder verlies van vetmassa). Een belangrijk onderdeel van de begeleiding van hartfalenpatiënten is voeding in de (pre)terminale fase. Het dieetadvies is gericht op het verbeteren van de kwaliteit van leven en het voorkomen of verlichten van lijden.
In dit hoofdstuk komen alle bovenstaande aspecten van voeding en begeleiding door de diëtist aan de orde.
Voetnoten
1
Bij gebruik van lisdiuretica en bij alcoholabusus dient men ook bedacht te zijn op een thiaminedeficiëntie. Overleg met de arts over het suppleren van thiamine (vitamine B1).
 
Literatuur
2.
go back to reference McMurray JJ, Adamopoulos S, Anker SD, et al. ESC guidelines for the diagnosis and treatment of acute and chronic heart failure 2012: The task force for the diagnosis and treatment of acute and chronic heart failure 2012 of the European Society of Cardiology. Developed in collaboration with the Heart Failure Association (HFA) of the ESC. Eur J Heart Fail. 2012;14(8):803–69.PubMedCrossRef McMurray JJ, Adamopoulos S, Anker SD, et al. ESC guidelines for the diagnosis and treatment of acute and chronic heart failure 2012: The task force for the diagnosis and treatment of acute and chronic heart failure 2012 of the European Society of Cardiology. Developed in collaboration with the Heart Failure Association (HFA) of the ESC. Eur J Heart Fail. 2012;14(8):803–69.PubMedCrossRef
4.
go back to reference Nierstichting. Zoutboek. Grip op zout. Bussum: Nierstichting; 2013. Nierstichting. Zoutboek. Grip op zout. Bussum: Nierstichting; 2013.
7.
go back to reference Mijnsbergen L, Veenstra E. Dieetbehandelingsrichtlijn Jicht. Mijnsbergen L, Veenstra E. Dieetbehandelingsrichtlijn Jicht.
8.
go back to reference Jonkers-Schuitema C, Klos M, Kouwenoord K van Rixel, Kruizenga H, Remijnse-Meester W. Dieetbehandelingsrichtlijn Ondervoeding. Jonkers-Schuitema C, Klos M, Kouwenoord K van Rixel, Kruizenga H, Remijnse-Meester W. Dieetbehandelingsrichtlijn Ondervoeding.
9.
go back to reference Berge JN van de, Bosma S. Dieetbehandelingsrichtlijn Hartfalen. Berge JN van de, Bosma S. Dieetbehandelingsrichtlijn Hartfalen.
11.
go back to reference Dam S. ten, Jonkers-Schuitema C, Vissers S, et al. NV Onderwerp Refeedingsyndroom 2012 Nederlands Voedingsteam Overleg; 2012. Dam S. ten, Jonkers-Schuitema C, Vissers S, et al. NV Onderwerp Refeedingsyndroom 2012 Nederlands Voedingsteam Overleg; 2012.
Metagegevens
Titel
Voedingsaspecten bij hartfalen
Auteurs
Irma Oosterhof
Ay Lien Gho
Copyright
2015
Uitgeverij
Bohn Stafleu van Loghum
DOI
https://doi.org/10.1007/978-90-368-0659-6_8