Skip to main content
main-content

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-11-2015 | Ziektebeelden en symptomen | Uitgave 9/2015

Bijzijn XL 9/2015

Voedingsaspecten bij hartfalen

Tijdschrift:
Bijzijn XL > Uitgave 9/2015
Auteurs:
Irma Oosterhof, Ay Lien Gho

Samenvatting

Hartfalen is een complex van klachten en verschijnselen ten gevolge van een tekortschietende pompfunctie van het hart. Het wordt beschouwd als een chronische aandoening. De behandeling is in de meeste gevallen niet gericht op genezen, maar op het verhogen van de kwaliteit van leven, verminderen van symptomen, vertragen van progressie van de ziekte en voorkomen van complicaties. Naast medicamenteuze therapie zijn diverse leefregels een belangrijk onderdeel in de behandeling van hartfalen. In dit artikel wordt aandacht besteed aan de diverse adviezen op het gebied van voeding voor patiënten met hartfalen. Er wordt ingegaan op cardiale cachexie, overgewicht, een goede voeding op basis van richtlijnen, en verdere specifieke problemen op het gebied van voeding.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL BijZijn XL

Vandaag leren wat u morgen in de praktijk wilt brengen. In BSL BijZijn XL vindt u alles wat u als professioneel verpleegkundige of verzorgende nodig heeft om uw kennis up-to-date te houden: een tijdschrift met actuele vakinformatie, online toegang tot de praktijkgerichte vakinformatie van het tijdschrift, online nieuws én geaccrediteerde online kennistoetsen.

Nursing compleet

Nursing online

Toon meer producten
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 9/2015

Bijzijn XL 9/2015Naar de uitgave

Ziektebeelden en symptomen

Luchtweg-aandoeningen bij kinderen

BookReview

Media