Skip to main content
Top

2021 | OriginalPaper | Hoofdstuk

3. Voeding

Auteurs : Dr. N. Buijs, Dr. A. P. J. Houdijk

Gepubliceerd in: Leerboek chirurgie

Uitgeverij: Bohn Stafleu van Loghum

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail

Samenvatting

De veiligheid rond chirurgie is enorm toegenomen, niet alleen door chirurgisch-technische verbeteringen, maar ook door modernisering in de anesthesie. De laatste jaren zijn een gezond dieet en een goede conditie een echte trend in de samenleving, en ook binnen de chirurgie wordt er in toenemende mate aandacht besteed aan de optimalisatie van de lichamelijke conditie en voedingstoestand van de patiënt. Het ondergaan van een operatie zorgt voor een stressreactie van het lichaam, waardoor het lichaam meer voedingsstoffen en energie verbruikt. Een goede voedingstoestand is dus van essentieel belang voor een beter herstel na de operatie en minder morbiditeit en mortaliteit. Ondervoeding dient vroeg opgespoord te worden om een passende voedingsinterventie in te zetten. Daarnaast is het van belang de periode rondom de operatie waarin geen voedinginname mogelijk is, tot een minimum te beperken. Voor verschillende patiënten is een individuele aanpak nodig, afhankelijk van de patiënt, de ziekte en de ingreep, om de patiënt in de best mogelijke conditie en voedingstoestand een operatie te laten ondergaan.
Bijlagen
Alleen toegankelijk voor geautoriseerde gebruikers
Literatuur
go back to reference Bosma L, Heijenbrok-van Herpen T, Vogel D. Handboek Enteralia: Het toedienen van orale geneesmiddelen aan patiënten met een sonde of slikklachten. Houten: Bohn Stafleu van Loghum, 2009. Bosma L, Heijenbrok-van Herpen T, Vogel D. Handboek Enteralia: Het toedienen van orale geneesmiddelen aan patiënten met een sonde of slikklachten. Houten: Bohn Stafleu van Loghum, 2009.
go back to reference Correia MI, Silva RG da. The impact of early nutrition on metabolic response and postoperative ileus. Curr Opin Clin Nutr Metab Care 2004;7:577–83. Correia MI, Silva RG da. The impact of early nutrition on metabolic response and postoperative ileus. Curr Opin Clin Nutr Metab Care 2004;7:577–83.
go back to reference Freijer K, Nuijten MJC. Analysis of the health economic impact of medical nutrition in the Netherlands. Eur J Clinical Nutr 2010;64:1229–34. Freijer K, Nuijten MJC. Analysis of the health economic impact of medical nutrition in the Netherlands. Eur J Clinical Nutr 2010;64:1229–34.
go back to reference Kehlet H, Wilmore DW. Evidence-based surgical care and the evolution of fast-track surgery. Ann Surg 2008;248:189–98. Kehlet H, Wilmore DW. Evidence-based surgical care and the evolution of fast-track surgery. Ann Surg 2008;248:189–98.
go back to reference Kruizenga H, Keeken S van, Weijs P, et al. Undernutrition screening survey in 564,063 patients: patients with a positive undernutrition screening score stay in hospital 1.4 d longer. Am J Clin Nutr 2016;103(4):1026–32. Kruizenga H, Keeken S van, Weijs P, et al. Undernutrition screening survey in 564,063 patients: patients with a positive undernutrition screening score stay in hospital 1.4 d longer. Am J Clin Nutr 2016;103(4):1026–32.
go back to reference Lewis SJ, Egger M, Sylvester PA, Thomas S. Early enteral feeding versus ‘nil by mouth’ after gastrointestinal surgery: systematic review and meta-analysis of controlled trials. BMJ 2001;323(7316):773–6. Lewis SJ, Egger M, Sylvester PA, Thomas S. Early enteral feeding versus ‘nil by mouth’ after gastrointestinal surgery: systematic review and meta-analysis of controlled trials. BMJ 2001;323(7316):773–6.
go back to reference Nijveldt RJ, Cruijsen M van, Diks J, et al. Nuchter blijven voor de operatie: een verouderd concept. Ned Tijdschr Heelkd 2002;11:122–7. Nijveldt RJ, Cruijsen M van, Diks J, et al. Nuchter blijven voor de operatie: een verouderd concept. Ned Tijdschr Heelkd 2002;11:122–7.
go back to reference Strack van Schijndel RJM, Weijs PJM, Sauerwein HP, Groot SDW de, Beishuizen A, Girbes ARJ. An algorithm for balanced protein/energy provision in critically ill mechanically ventilated patiënts. European e-Journal of Clinical Nutrition and Metabolism 2007;2:69–74. Strack van Schijndel RJM, Weijs PJM, Sauerwein HP, Groot SDW de, Beishuizen A, Girbes ARJ. An algorithm for balanced protein/energy provision in critically ill mechanically ventilated patiënts. European e-Journal of Clinical Nutrition and Metabolism 2007;2:69–74.
Metagegevens
Titel
Voeding
Auteurs
Dr. N. Buijs
Dr. A. P. J. Houdijk
Copyright
2021
Uitgeverij
Bohn Stafleu van Loghum
DOI
https://doi.org/10.1007/978-90-368-2518-4_3