Skip to main content
Top

2005 | OriginalPaper | Hoofdstuk

Voeding en sport

Auteurs : Dr. L. J. C. Van Loon, prof.dr.ir. W. H. M. Saris

Gepubliceerd in: Het sport-medisch formularium

Uitgeverij: Bohn Stafleu van Loghum

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail

Voeding is een van de factoren die het prestatievermogen van een sporter bepalen. Een juiste voeding, aangepast aan de specifieke eisen die training en competitie vragen van de sporter, kan het prestatievermogen significant verbeteren. De voeding bij intensieve sportbeoefening is dus ook anders dan die van (relatief) inactieve personen. Nadruk moet worden gelegd zowel op een juiste keuze van hoeveelheid en samenstelling als op het tijdstip van inname van de voeding die gebruikt moet worden. In dit hoofdstuk worden de (speciale) voedingsbehoeften bij sportbeoefening beschreven. Vanuit deze kennis zullen adviezen worden gegeven inzake voeding vóór, tijdens en na inspanning. Enkele uitzonderingen daargelaten lijkt het gebruik van voedingssupplementen onnodig zolang er geen tekorten zijn. Hierop wordt ingegaan aan de hand van de behoefte aan eiwitten, vitamines, antioxidanten en mineralen bij regelmatige sportbeoefening. Het is belangrijk dat men beseft dat een goede voe ding geen topprestaties garandeert, maar dat een optimale prestatie onbereikbaar zal blijven zonder de juiste voeding.

Metagegevens
Titel
Voeding en sport
Auteurs
Dr. L. J. C. Van Loon
prof.dr.ir. W. H. M. Saris
Copyright
2005
Uitgeverij
Bohn Stafleu van Loghum
DOI
https://doi.org/10.1007/978-90-313-6521-0_17