Skip to main content
Top

2017 | OriginalPaper | Hoofdstuk

19. Voeding en sport

Auteur : Ellen Klaasse-Derks

Gepubliceerd in: Voedingsleer

Uitgeverij: Bohn Stafleu van Loghum

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail

Samenvatting

Voor recreatieve sporters volstaat eten volgens de Schijf van Vijf. Intensieve sportbeoefening vraagt meer voedingsstoffen. Koolhydraten zijn de belangrijkste brandstof voor intensieve inspanning. Deze moeten vóór en zo nodig tijdens het sporten gebruikt worden, maar ook erna om de glycogeenvoorraden aan te vullen. Bij intensief sporten neemt de behoefte aan eiwitten toe. Ze zijn nodig voor de opbouw en het herstel van het spierweefsel. Vochtverlies bij inspanning moet aangevuld worden door te drinken. Dat kan water zijn of een sportdrank. Sportdranken leveren vocht, energie en mineralen en moeten isotoon of hypotoon zijn. Een sportdrank is sportspecifieke voeding, net als sportrepen en sportgels. De verhoogde behoefte aan vitamines en mineralen haalt een sporter gemakkelijk uit de voeding. Topsporters gebruiken daarnaast vaak ook nog sportvoedingssupplementen met een prestatieverhogende werking. Het is belangrijk dat zij het tijdstip, de hoeveelheid en de samenstelling van hun maaltijden aanpassen aan de trainingen en de wedstrijden.
Metagegevens
Titel
Voeding en sport
Auteur
Ellen Klaasse-Derks
Copyright
2017
Uitgeverij
Bohn Stafleu van Loghum
DOI
https://doi.org/10.1007/978-90-368-1794-3_19