TODO: Skip to main content
Top

2025 | OriginalPaper | Hoofdstuk

21. Voeding en spijsvertering

Auteurs : J.H.J. Muntinga, R. Bakels, H. van Duinen

Gepubliceerd in: Leerboek medische fysiologie

Uitgeverij: BSL Media & Learning

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail

Samenvatting

Het lichaam verbruikt voortdurend bouwstoffen en energierijke stoffen en daarom moet de voeding aan bepaalde voorwaarden voldoen. De regulatie van de voedselopname staat onder invloed van een honger- en verzadigingscentrum en wordt beknopt besproken. Het transport van voedsel naar de maag wordt beschreven, de verschillende fasen van de slikreflex, evenals het transport door de maag, de dunne en de dikke darm. Daarnaast wordt het effect van de passage door de maag, de dunne en dikke darm op het voedsel beschreven en komt de functie van de lever in de regeling van de plasmaconcentraties van opgenomen voedingsstoffen en verschillende bloedbestanddelen aan de orde.
Bijlagen
Deze inhoud is alleen zichtbaar als je bent ingelogd en de juiste rechten hebt.
Metagegevens
Titel
Voeding en spijsvertering
Auteurs
J.H.J. Muntinga
R. Bakels
H. van Duinen
Copyright
2025
Uitgeverij
BSL Media & Learning
DOI
https://doi.org/10.1007/978-90-368-3092-8_21