Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander hoofdstuk

Gepubliceerd in:
Omslag van het boek

2013 | OriginalPaper | Hoofdstuk

Voeding en milieu

(december 2008)

Auteurs: Drs. S.A. de Waart, Drs. L.M. Nijenhuis, Dr. P. van Meegeren

Uitgeverij: Bohn Stafleu van Loghum

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail

Abstract

Energieverbruik is gezien de klimaatverandering een uitermate belangrijk milieuthema. Huishoudens kunnen op veel manieren energie besparen, onder andere door bewust met voeding om te gaan. Bij de productie, het transport, de verwerking, de verpakking en de bereiding wordt namelijk energie verbruikt, in sommige gevallen zelfs veel. Daarbij wordt een onderscheid gemaakt in directe en indirecte energie. Door de juiste voedingsmiddelen te kiezen en voedselverspilling te voorkomen kan een huishouden het energieverbruik van voeding beperken. De diëtist kan hierover nuttige adviezen geven.
Literatuur
go back to reference Beker D. Onderzoek naar de fysische samenstelling van het Nederlandse huishoudelijk restafval, resultaten 1998/1999. RIVM-rapport 776221005. Bilthoven: RIVM, 2002. Beker D. Onderzoek naar de fysische samenstelling van het Nederlandse huishoudelijk restafval, resultaten 1998/1999. RIVM-rapport 776221005. Bilthoven: RIVM, 2002.
go back to reference Benders R. Cijfers indirecte energie diverse productgroepen. IVEM/Milieu en Natuur Planbureau, 2007. Benders R. Cijfers indirecte energie diverse productgroepen. IVEM/Milieu en Natuur Planbureau, 2007.
go back to reference Blonk H. Duurzaam broodbakken. Werkdocument analysefase Bakker Wiltink, 29 oktober 2006. Blonk H. Duurzaam broodbakken. Werkdocument analysefase Bakker Wiltink, 29 oktober 2006.
go back to reference Consumentenbond. Is het nog eetbaar? 25 vragen over de houdbaarheidsdatum. Consumentengids, november 2006. Consumentenbond. Is het nog eetbaar? 25 vragen over de houdbaarheidsdatum. Consumentengids, november 2006.
go back to reference Consumentenbond. Over de datum. Gezondgids, februari 2007. Consumentenbond. Over de datum. Gezondgids, februari 2007.
go back to reference Cornelissen AAJ, Otte PF. Fysisch onderzoek naar de samenstelling van het Nederlandse huishoudelijk afval: resultaten 1995. RIVM-rapport 776221001. Bilthoven: RIVM, 1996. Cornelissen AAJ, Otte PF. Fysisch onderzoek naar de samenstelling van het Nederlandse huishoudelijk afval: resultaten 1995. RIVM-rapport 776221001. Bilthoven: RIVM, 1996.
go back to reference Dutilh C, Kramer KJ. Energy consumption in the food chain. Ambio 2000; 29: 2. Dutilh C, Kramer KJ. Energy consumption in the food chain. Ambio 2000; 29: 2.
go back to reference Dutilh C, Linnemann A. Energy use in food systems. Encyclopedia of Energy 2004; 2: 719-726. Dutilh C, Linnemann A. Energy use in food systems. Encyclopedia of Energy 2004; 2: 719-726.
go back to reference Dutilh C, Blijswijk C van. Milieu krijgt meer aandacht. VMT 2004; 18/19: 12-14. Dutilh C, Blijswijk C van. Milieu krijgt meer aandacht. VMT 2004; 18/19: 12-14.
go back to reference Graaf L de. Resultaten sorteeranalyses. Gemeente Ouder-Amstel, maart 2002. Graaf L de. Resultaten sorteeranalyses. Gemeente Ouder-Amstel, maart 2002.
go back to reference Gerbens-Leenes PW. Natural resource use for food: land, water and energy in production and consumption systems. Proefschrift. Universiteit van Groningen, 2006. Gerbens-Leenes PW. Natural resource use for food: land, water and energy in production and consumption systems. Proefschrift. Universiteit van Groningen, 2006.
go back to reference Kramer KJ. Food Matters. On reducing energy use and greenhouse gas emissions from household food consumption. Proefschrift. Rijksuniversiteit Groningen, 2000. Kramer KJ. Food Matters. On reducing energy use and greenhouse gas emissions from household food consumption. Proefschrift. Rijksuniversiteit Groningen, 2000.
go back to reference Kramer KJ, Moll HC. Energie voedt, nadere analyses van het indirecte energiegebruik van voeding. Groningen: IVEM, 1995. Kramer KJ, Moll HC. Energie voedt, nadere analyses van het indirecte energiegebruik van voeding. Groningen: IVEM, 1995.
go back to reference Lindeijer E, e.a. Achtergronddocument domeinverkenning Voeden. Amsterdam/Den Haag: IVAM-ER / Schuttelaar & Partners, 2000. Lindeijer E, e.a. Achtergronddocument domeinverkenning Voeden. Amsterdam/Den Haag: IVAM-ER / Schuttelaar & Partners, 2000.
go back to reference Linnemann A. Voedselproductie kan duurzamer. VMT 2007; 1/2: 22-23. Linnemann A. Voedselproductie kan duurzamer. VMT 2007; 1/2: 22-23.
go back to reference LNV Consumentenplatform. Voedselverliezen, verspilde moeite? Den Haag, 16 juni 2006. LNV Consumentenplatform. Voedselverliezen, verspilde moeite? Den Haag, 16 juni 2006.
go back to reference Meeusen M. Voedselverliezen – Factsheet ten behoeve van de interviews met stakeholders. Den Haag: LEI, 2007. Meeusen M. Voedselverliezen – Factsheet ten behoeve van de interviews met stakeholders. Den Haag: LEI, 2007.
go back to reference Milieu Centraal. Brondocument Koken. Utrecht: Milieu Centraal, 2002. Milieu Centraal. Brondocument Koken. Utrecht: Milieu Centraal, 2002.
go back to reference Milieu Centraal. Brondocument Voedingsmiddelen van de Nederlandse landbouw. Utrecht: Milieu Centraal, 2004. Milieu Centraal. Brondocument Voedingsmiddelen van de Nederlandse landbouw. Utrecht: Milieu Centraal, 2004.
go back to reference Milieu Centraal. Het Digipanel over voeding. Utrecht: Milieu Centraal, 2006. Milieu Centraal. Het Digipanel over voeding. Utrecht: Milieu Centraal, 2006.
go back to reference Milieu Centraal. Brondocument Minder vlees en vis eten. Utrecht: Milieu Centraal, 2007. Milieu Centraal. Brondocument Minder vlees en vis eten. Utrecht: Milieu Centraal, 2007.
go back to reference MNP. Tweede duurzaamheidsverkenning deel 2: Nederland en een duurzame wereld. 13 november 2007. MNP. Tweede duurzaamheidsverkenning deel 2: Nederland en een duurzame wereld. 13 november 2007.
go back to reference MVO Nederland. Hoe uit afval nieuwe hoogwaardige producten gewonnen kunnen worden. http://​www.​mvonederland.​nl/​nieuws/​3702 (6 september 2007). MVO Nederland. Hoe uit afval nieuwe hoogwaardige producten gewonnen kunnen worden. http://​www.​mvonederland.​nl/​nieuws/​3702 (6 september 2007).
go back to reference Nijdam DS, Wilting HC. Milieudruk consumptie in beeld. Bilthoven: RIVM, 2003. Nijdam DS, Wilting HC. Milieudruk consumptie in beeld. Bilthoven: RIVM, 2003.
go back to reference RIVM. Resultaten van de Voedselconsumptiepeiling 2003. RIVM-rapport 350030002/2004 in opdracht van VWS. http://​www.​rivm.​nl/​bibliotheek/​­rapporten/350030002.pdf. RIVM. Resultaten van de Voedselconsumptiepeiling 2003. RIVM-rapport 350030002/2004 in opdracht van VWS. http://​www.​rivm.​nl/​bibliotheek/​­rapporten/350030002.pdf.
go back to reference Pijll S van der, Krutwagen B. Domeinverkenning Voeden. Den Haag: Schuttelaar & Partners, 2000. Pijll S van der, Krutwagen B. Domeinverkenning Voeden. Den Haag: Schuttelaar & Partners, 2000.
go back to reference Steenhuisen F. Sorteeranalyses gft in restafval 2001-2004. Amsterdam: CREM, 17 januari 2007. Steenhuisen F. Sorteeranalyses gft in restafval 2001-2004. Amsterdam: CREM, 17 januari 2007.
go back to reference Tukker A, e.a. Environmental impact of products (EIPRO). Analysis of the life-cycle environmental impacts related to the final consumption of the EU-25. Brussel, mei 2006. Tukker A, e.a. Environmental impact of products (EIPRO). Analysis of the life-cycle environmental impacts related to the final consumption of the EU-25. Brussel, mei 2006.
go back to reference Velden NJA van der, e.a. Duurzaamheid van vruchtgroenten in Spanje. Proeve van monitoring. Den Haag: LEI, mei 2004. Velden NJA van der, e.a. Duurzaamheid van vruchtgroenten in Spanje. Proeve van monitoring. Den Haag: LEI, mei 2004.
go back to reference Voedingscentrum. Zo eet Nederland. Resultaten van de Voedselconsumptiepeiling. Den Haag: Voedingscentrum, 1998. Voedingscentrum. Zo eet Nederland. Resultaten van de Voedselconsumptiepeiling. Den Haag: Voedingscentrum, 1998.
go back to reference Voedingscentrum. Groentewijzer. Fruitwijzer. www.voedingscentrum.nl/NR/rdonlyres/B5B6BBD4-5824-411D-A603-7BA5207452A6/0/gruitenwijzer.pdf Voedingscentrum. Groentewijzer. Fruitwijzer. www.voedingscentrum.nl/NR/rdonlyres/B5B6BBD4-5824-411D-A603-7BA5207452A6/0/gruitenwijzer.pdf
go back to reference Voorlichtingsbureau brood. Feiten over brood. www.brood.net/default.asp?pid= feiten (25 januari 2007). Voorlichtingsbureau brood. Feiten over brood. www.brood.net/default.asp?pid= feiten (25 januari 2007).
Metagegevens
Titel
Voeding en milieu
Auteurs
Drs. S.A. de Waart
Drs. L.M. Nijenhuis
Dr. P. van Meegeren
Copyright
2013
Uitgeverij
Bohn Stafleu van Loghum
DOI
https://doi.org/10.1007/978-90-368-0510-0_65