Skip to main content
Top

2023 | OriginalPaper | Hoofdstuk

49. Voeding en het verouderingsproces

Auteurs : Drs. Paul van de Vijver, Prof. dr. David van Bodegom

Gepubliceerd in: Leerboek voeding

Uitgeverij: Bohn Stafleu van Loghum

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail

Samenvatting

Veroudering is het oplopen van schade aan cellen in het lichaam, wat een negatief effect heeft op de functie van organen en de kans op sterfte verhoogt. De stijging van de jaarlijkse sterftekans is een maat om veroudering te meten. Om gezond oud te worden is een gezonde leefstijl met een gematigd en gebalanceerde dieet voeding het belangrijkste. Dit hoofdstuk gaat in op het verouderingsproces en de rol van voeding daarbij, alsmede de voedingsbehoefte en lichaamssamenstelling bij ouderdom.
Bijlagen
Alleen toegankelijk voor geautoriseerde gebruikers
Literatuur
1.
go back to reference Jones OR, Scheuerlein A, Salguero-Gómez R, et al. Diversity of ageing across the tree of life. Nature. 2014;505(7482):169–73.CrossRefPubMed Jones OR, Scheuerlein A, Salguero-Gómez R, et al. Diversity of ageing across the tree of life. Nature. 2014;505(7482):169–73.CrossRefPubMed
3.
go back to reference Milholland B, Dong X, Zhang L, et al. Differences between germline and somatic mutation rates in humans and mice. Nat Commun. 2017;8(1):1–8.CrossRef Milholland B, Dong X, Zhang L, et al. Differences between germline and somatic mutation rates in humans and mice. Nat Commun. 2017;8(1):1–8.CrossRef
4.
go back to reference Yusuf S, Hawken S, Ôunpuu S, et al. Effect of potentially modifiable risk factors associated with myocardial infarction in 52 countries (the INTERHEART study): case-control study. Lancet. 2004;364(9438):937–52. Yusuf S, Hawken S, Ôunpuu S, et al. Effect of potentially modifiable risk factors associated with myocardial infarction in 52 countries (the INTERHEART study): case-control study. Lancet. 2004;364(9438):937–52.
5.
go back to reference Li Y, Schoufour J, Wang DD, et al. Healthy lifestyle and life expectancy free of cancer, cardiovascular disease, and type 2 diabetes: prospective cohort study. BMJ. 2020;368:I6669.CrossRef Li Y, Schoufour J, Wang DD, et al. Healthy lifestyle and life expectancy free of cancer, cardiovascular disease, and type 2 diabetes: prospective cohort study. BMJ. 2020;368:I6669.CrossRef
7.
go back to reference Most J, Tosti V, Redman L, et al. Calorie restriction in humans: an update. Ageing Res Rev. 2017;39:36–45.CrossRefPubMed Most J, Tosti V, Redman L, et al. Calorie restriction in humans: an update. Ageing Res Rev. 2017;39:36–45.CrossRefPubMed
9.
go back to reference Helsen T, Joosten E. IJzergebreksanemie bij ouderen. Tijdschr Gerontol Geriatr. 2016;47(3):109–16.CrossRefPubMed Helsen T, Joosten E. IJzergebreksanemie bij ouderen. Tijdschr Gerontol Geriatr. 2016;47(3):109–16.CrossRefPubMed
10.
go back to reference Zhao JG, Zeng XT, Wang J, et al. Association between calcium or vitamin D supplementation and fracture incidence in community-dwelling older adults: a systematic review and meta-analysis. JAMA. 2017;318(24):2466–82.CrossRefPubMedPubMedCentral Zhao JG, Zeng XT, Wang J, et al. Association between calcium or vitamin D supplementation and fracture incidence in community-dwelling older adults: a systematic review and meta-analysis. JAMA. 2017;318(24):2466–82.CrossRefPubMedPubMedCentral
11.
go back to reference Ledderer L, Kjær M, Madsen EK, et al. Nudging in public health lifestyle interventions: a systematic literature review and metasynthesis. Health Educ Behav. 2020;47(5):749–64.CrossRefPubMed Ledderer L, Kjær M, Madsen EK, et al. Nudging in public health lifestyle interventions: a systematic literature review and metasynthesis. Health Educ Behav. 2020;47(5):749–64.CrossRefPubMed
12.
go back to reference Holden SS, Zlatevska N, Dubelaar C. Whether smaller plates reduce consumption depends on who’s serving and who’s looking: a meta-analysis. J Assoc Consumer Res. 2016;1(1):134–46. Holden SS, Zlatevska N, Dubelaar C. Whether smaller plates reduce consumption depends on who’s serving and who’s looking: a meta-analysis. J Assoc Consumer Res. 2016;1(1):134–46.
13.
go back to reference Bluedorn AC, Turban DB, Love MS. The effects of stand-up and sit-down meeting formats on meeting outcomes. J Appl Psychol. 1999;84(2):277.CrossRef Bluedorn AC, Turban DB, Love MS. The effects of stand-up and sit-down meeting formats on meeting outcomes. J Appl Psychol. 1999;84(2):277.CrossRef
14.
go back to reference Tuorila H, Kramer F, Engell D. The choice of fat-free vs. regular-fat fudge: the effects of liking for the alternative and the restraint status. Appetite. 2001;37(1):27–32. Tuorila H, Kramer F, Engell D. The choice of fat-free vs. regular-fat fudge: the effects of liking for the alternative and the restraint status. Appetite. 2001;37(1):27–32.
15.
go back to reference Mazidi M, Speakman JR. Higher densities of fast-food and full-service restaurants are not associated with obesity prevalence. Am J Clin Nutr. 2017;106(2):603–13.CrossRefPubMed Mazidi M, Speakman JR. Higher densities of fast-food and full-service restaurants are not associated with obesity prevalence. Am J Clin Nutr. 2017;106(2):603–13.CrossRefPubMed
Metagegevens
Titel
Voeding en het verouderingsproces
Auteurs
Drs. Paul van de Vijver
Prof. dr. David van Bodegom
Copyright
2023
Uitgeverij
Bohn Stafleu van Loghum
DOI
https://doi.org/10.1007/978-90-368-2868-0_49