Gepubliceerd in:
2013 | OriginalPaper | Hoofdstuk
Voeding en epidemiologie
(juli 2008)
Auteurs : dr.Ir. A. Geelen, dr. J.M. Geleijnse, prof.dr.Ir. P. van ’t Veer
Uitgeverij: Bohn Stafleu van Loghum
Abstract
Voedingsepidemiologie is het onderzoek naar voedingsdeterminanten van ziekten en gezondheid in menselijke populaties. Het kan inzicht verschaffen in de mogelijke oorzaken van belangrijke bedreigingen voor de volksgezondheid en in de preventie daarvan.
Het doel van voedingsepidemiologie is het duidelijk in kaart brengen van de voedselconsumptie, de nutriënteninneming en de voedingsstatus van een populatie, het genereren van nieuwe hypothesen over voeding en ziekten, het testen van reeds bestaande hypothesen en het vaststellen van de sterkte en de richting van bepaalde associaties tussen voeding en ziekten. Uiteindelijk is de hoofddoelstelling van de voedingsepidemiologie een bij-drage leveren aan de preventie van ziekten en de verbetering van de volksgezondheid.