Skip to main content
Top

2018 | OriginalPaper | Hoofdstuk

18. Voeding en diëtetiek

Auteurs : Drs. M. E. Dijsselhof, Dr. A. Kindermann

Gepubliceerd in: Compendium kindergeneeskunde

Uitgeverij: Bohn Stafleu van Loghum

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail

Samenvatting

Voeding speelt een belangrijke rol bij de normale groei en ontwikkeling van kinderen, en daarnaast bij het herstel tijdens de behandeling van acute en chronische ziekten. Het heeft een grote invloed op de gezondheid op lange termijn. In dit hoofdstuk wordt de gebruikelijke voeding van kinderen in alle leeftijdsfasen besproken: borstvoeding/moedermelk in de babyfase en beschikbare kunstvoedingen die als alternatief beschikbaar zijn, het starten van bijvoeding (rekening houdend met eventuele allergieën of overgevoeligheden) en aanbevolen hoeveelheden voedingsstoffen en voedingsmiddelen bij het opgroeiende kind. Tevens wordt beschreven met welke methoden de mate van groei en voedingstoestand van zieke kinderen kan worden vastgesteld, hoe de behoefte aan voedingsstoffen wordt vastgesteld en welke aanpassingen ten aanzien van voeding mogelijk zijn. Daarbij worden ook de verschillende toedieningswegen (per os, enteraal, parenteraal) van voeding besproken, met de bijbehorende aandachtspunten.
Metagegevens
Titel
Voeding en diëtetiek
Auteurs
Drs. M. E. Dijsselhof
Dr. A. Kindermann
Copyright
2018
Uitgeverij
Bohn Stafleu van Loghum
DOI
https://doi.org/10.1007/978-90-368-1792-9_18