Skip to main content
Top

2011 | OriginalPaper | Hoofdstuk

Voeding en diabetes

Auteur : Prof. dr. ir. E.J.M. Feskens

Gepubliceerd in: Het voeding formularium

Uitgeverij: Bohn Stafleu van Loghum

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail

Op dit moment heeft circa 90% van alle behandelde diabetespatiënten in Nederland type-2-diabetes. Type-2-diabetes ontstaat veelal pas op latere leeftijd. Hierbij is sprake van een combinatie van een verminderde insulinegevoeligheid van de weefsels (bijvoorbeeld van de spieren, maar ook van de lever); hierdoor stijgt de plasmaglucoseconcentratie en worden de bètacellen verder gestimuleerd insuline uit te scheiden, wat weer leidt tot een verdere afname in insulinegevoeligheid. Op den duur ontstaat hyperglykemie door een (relatief) insulinetekort.

Metagegevens
Titel
Voeding en diabetes
Auteur
Prof. dr. ir. E.J.M. Feskens
Copyright
2011
Uitgeverij
Bohn Stafleu van Loghum
DOI
https://doi.org/10.1007/978-90-313-8434-1_14