Gepubliceerd in:
2012 | OriginalPaper | Hoofdstuk
Voeding bij reumatische aandoeningen
(april 2011)
Auteur : J.J. van Duinen
Uitgeverij: Bohn Stafleu van Loghum
Abstract
De term reuma omvat een groot aantal aandoeningen aan de gewrichten en spieren. Bij reumatische aandoeningen onderscheidt men ontstekingsreuma, artrose en wekedelenreuma. Ze worden gekarakteriseerd door pijn en zwelling van de gewrichten, wat vaak samen gaat met stijfheid. Over de oorzaak en het ontstaan van reumatische aandoeningen is nog veel onduidelijk. De medicamenteuze behandeling omvat NSAID’s (non-steroidal antiinflammatory drugs), DMARD’s (disease-modifying antirheumatic drugs) en de zogenoemde ‘biologicals’. Door de effectievere behandeling behoort reuma niet altijd meer tot de invaliderende aandoeningen. Toch ondervinden patiënten meestal grote beperkingen die ook de voedselbe-reiding en het eten en drinken kunnen beïnvloeden. Advies van een diëtist omvat informatie over volwaardige voeding volgens de Richtlijnen goede voeding en adviezen om de voedselbereiding en inname te vergemakkelijken. Het streven is een gezond gewicht te krijgen of te behouden ondanks de veranderingen in het rustmetabolisme en de verminderde lichamelijke activiteit. Hierbij is echter advies op maat noodzakelijk omdat er zowel risico op cachexie als op overgewicht bestaat. Daarnaast is informatie over de mogelijkheden van ‘alternatieve’ voedingsadviezen van belang. Veelal is er niet of onvoldoende wetenschappelijk bewijs en verhogen alternatieve diëten het risico op voedingsdeficiënties.