Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander hoofdstuk

Gepubliceerd in:
Omslag van het boek

2013 | OriginalPaper | Hoofdstuk

Voeding bij recreatieve sportbeoefening

(mei 2000)

Auteurs: A. van Geel, J. Hermans

Uitgeverij: Bohn Stafleu van Loghum

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail

Abstract

Voor de recreatieve sporter die als doel heeft zijn prestatie te verbeteren, kunnen speciale voedingsadviezen uitkomst bieden. Hierbij moet een onderscheid gemaakt worden naar adviezen voor duursport, krachtsport en spelsport.
Voor de duursporter is vÓÓr de inspanning een koolhydraatrijke voeding en een juiste timing van voedselinneming van belang. Tijdens de inspanning zullen, afhankelijk van de duur van de inspanning, vocht en koolhydraten moeten worden gebruikt. Voor een snel herstel is het goed om na de inspanning een royale hoeveelheid koolhydraten en vocht in te nemen.
Aangezien de duur van de inspanning van een krachtsporter en spelsporter vaak korter is, ligt het accent daarbij vooral op het gebruik van vocht en een goede timing en wat minder op het gebruik van een koolhydraatrijke voeding.
Via een goed samengestelde voeding kunnen de (extra) voedingsstoffen die de recreatieve sporter nodig heeft worden ingenomen. In sommige gevallen kan het gebruik van een dorstlesser en/of energierijke drank zinvol zijn.
Gewichtsreductie is te realiseren wanneer een verlaagde energie– inneming gecombineerd wordt met een verhoogd energieverbruik.
Literatuur
go back to reference Ainsworth, B., Haskell, W.L. (1993). Compendium of physical activities: classification of energy costs of human physical activities. In: Medicine and Science in Sports and Exercise, 1993 nr. 1: 71–80. Ainsworth, B., Haskell, W.L. (1993). Compendium of physical activities: classification of energy costs of human physical activities. In: Medicine and Science in Sports and Exercise, 1993 nr. 1: 71–80.
go back to reference Bernards, J.A., Bouman L.N. (1988). Fysiologie van de mens. Utrecht/Antwerpen: Bohn, Scheltema & Holkema. Bernards, J.A., Bouman L.N. (1988). Fysiologie van de mens. Utrecht/Antwerpen: Bohn, Scheltema & Holkema.
go back to reference Brouns, F. (1997). Voeding voor duursporters: van theorie naar praktijk. Insider 5 (1): 1–6. Brouns, F. (1997). Voeding voor duursporters: van theorie naar praktijk. Insider 5 (1): 1–6.
go back to reference Brouns, F. (1997). Energiesupplementen en optimale prestatie. Insider 5 (2): 1–4. Brouns, F. (1997). Energiesupplementen en optimale prestatie. Insider 5 (2): 1–4.
go back to reference Brouns, F. (1995). Tien vragen over drinken tijdens het sporten. Insider 3 (1). Brouns, F. (1995). Tien vragen over drinken tijdens het sporten. Insider 3 (1).
go back to reference Fox, L., Bowers R.W., Foss, M.L. (bew/vert: Bruijne, J. de, Kemper, H.C.G. (1997). Fysiologie voor lichamelijke opvoeding, sport en revalidatie. Maarssen: Elsevier/de Tijdstroom. Fox, L., Bowers R.W., Foss, M.L. (bew/vert: Bruijne, J. de, Kemper, H.C.G. (1997). Fysiologie voor lichamelijke opvoeding, sport en revalidatie. Maarssen: Elsevier/de Tijdstroom.
go back to reference Geel, A. (1997). Voeding en Sport, een handboek voor trainers, begeleiders en (top)sporters. Haarlem: De Vrieseborch. Geel, A. (1997). Voeding en Sport, een handboek voor trainers, begeleiders en (top)sporters. Haarlem: De Vrieseborch.
go back to reference Hermans, J., Wölke, S., Hartgens, F. (1997). Voedingsinname van niet–professionele bodybuilders, met en zonder het gebruik van androgene anabole steroïden. Afstudeerscriptie Hogeschool Nijmegen, afdeling Voeding en Diëtetiek, Rijksuniversiteit Limburg, Maastricht, Nederlands Centrum voor Dopingvraagstukken, Rotterdam. Hermans, J., Wölke, S., Hartgens, F. (1997). Voedingsinname van niet–professionele bodybuilders, met en zonder het gebruik van androgene anabole steroïden. Afstudeerscriptie Hogeschool Nijmegen, afdeling Voeding en Diëtetiek, Rijksuniversiteit Limburg, Maastricht, Nederlands Centrum voor Dopingvraagstukken, Rotterdam.
go back to reference Jeukendrup, A.E., Saris, W.H.M., Brouns, F., Wagenmakers, A.J.M. (1997). Maximale endogene koolhydraatoxidatie tijdens inspanning: wat is de limiterende factor? Voeding 58 (3): 32. Jeukendrup, A.E., Saris, W.H.M., Brouns, F., Wagenmakers, A.J.M. (1997). Maximale endogene koolhydraatoxidatie tijdens inspanning: wat is de limiterende factor? Voeding 58 (3): 32.
go back to reference Jeukendrup A.E. (1997). Koolhydraat– en vetinname tijdens inspanning. Ned Tijdschr Diëtist 52 (11): 210–4. Jeukendrup A.E. (1997). Koolhydraat– en vetinname tijdens inspanning. Ned Tijdschr Diëtist 52 (11): 210–4.
go back to reference Kloosterboer, T. (1996). Elementaire trainingsleer en trainingsmethoden. Haarlem: De Vrieseborch. Kloosterboer, T. (1996). Elementaire trainingsleer en trainingsmethoden. Haarlem: De Vrieseborch.
go back to reference Kuipers, H. (1991). Sporten mag — bewegen moet. Naarden: Strengholt. Kuipers, H. (1991). Sporten mag — bewegen moet. Naarden: Strengholt.
go back to reference Lawrence, E., Armstrong, E., Maresh., C.M. (1996). Vitamin and mineral supplements as nutritional aids to exercise performance and health. Nutrition reviews 54 (4): 129–58. Lawrence, E., Armstrong, E., Maresh., C.M. (1996). Vitamin and mineral supplements as nutritional aids to exercise performance and health. Nutrition reviews 54 (4): 129–58.
go back to reference Mac Dougall, Ward, Sale en Sutton. (1997). Muscle glycogen repletion after high–intensity intermittent exercise. J Appl Physiol 42: 129–32. Mac Dougall, Ward, Sale en Sutton. (1997). Muscle glycogen repletion after high–intensity intermittent exercise. J Appl Physiol 42: 129–32.
go back to reference Peters, H.P.F. (1994). Invloed van voeding op maag–darmklachten tijdens duurinspanning. Voeding 55 (3): 4–9. Peters, H.P.F. (1994). Invloed van voeding op maag–darmklachten tijdens duurinspanning. Voeding 55 (3): 4–9.
go back to reference Wijn, J.F., Hekkens, W. Th. J. M. (1989). Fysiologie van de voeding. Utrecht/Antwerpen: Bohn, Scheltema & Holkema. Wijn, J.F., Hekkens, W. Th. J. M. (1989). Fysiologie van de voeding. Utrecht/Antwerpen: Bohn, Scheltema & Holkema.
go back to reference Smet, F., Lamers, P. (1986). Biochemie. Antwerpen/Utrecht: Bohn, Scheltema & Holkema. Smet, F., Lamers, P. (1986). Biochemie. Antwerpen/Utrecht: Bohn, Scheltema & Holkema.
go back to reference Stryer, L. (1988). Biochemistry. New York: W.H. Freeman and company. Stryer, L. (1988). Biochemistry. New York: W.H. Freeman and company.
go back to reference Voedingsraad, (1992). Nederlandse Voedingsnormen (1989), 2de druk. Den Haag: Voorlichtingsbureau voor de Voeding. Voedingsraad, (1992). Nederlandse Voedingsnormen (1989), 2de druk. Den Haag: Voorlichtingsbureau voor de Voeding.
go back to reference Zintl, F., (bew/vert: Jeukendrup, A. E., Kuipers, H.) (1995). Duurtraining. Haarlem: De Vrieseborch. Zintl, F., (bew/vert: Jeukendrup, A. E., Kuipers, H.) (1995). Duurtraining. Haarlem: De Vrieseborch.
Metagegevens
Titel
Voeding bij recreatieve sportbeoefening
Auteurs
A. van Geel
J. Hermans
Copyright
2013
Uitgeverij
Bohn Stafleu van Loghum
DOI
https://doi.org/10.1007/978-90-368-0510-0_25