Skip to main content
Top

2017 | OriginalPaper | Hoofdstuk

7. Voeding bij over- en ondergewicht

Auteur : Ellen Klaasse-Derks

Gepubliceerd in: Voedingsleer

Uitgeverij: Bohn Stafleu van Loghum

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail

Samenvatting

Overgewicht ontstaat als het lichaam lange tijd meer energie (calorieën) krijgt dan het nodig heeft. Er zijn twee testen waarmee overgewicht beoordeeld kan worden: de Body Mass Index (BMI) en de buikvetmeting. Bij overgewicht wordt een energiebeperkt dieet (EN−) voorgeschreven. Ondervoeding wil zeggen dat het lichaam minder goed functioneert door een tekort aan voedingsstoffen. Het kan gemeten worden aan de hand van de Short Nutrional Assessment Questionnaire (SNAQ) en de Malnutrition Universal Screening Tool (MUST), of variaties daarvan zoals de SNAQ65+. Bij ondergewicht wordt een energieverrijkt dieet (En+) voorgeschreven, vaak in combinatie met een eiwitverrijkt dieet (E+).
Metagegevens
Titel
Voeding bij over- en ondergewicht
Auteur
Ellen Klaasse-Derks
Copyright
2017
Uitgeverij
Bohn Stafleu van Loghum
DOI
https://doi.org/10.1007/978-90-368-1794-3_7