Skip to main content
Top

2016 | OriginalPaper | Hoofdstuk

Voeding bij over- en ondergewicht

Gepubliceerd in: Voedingsleer

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail

Overgewicht ontstaat als het lichaam lange tijd meer energie (kcal) krijgt dan het nodig heeft (zie paragraaf 6.1).Er zijn twee testen waarmee overgewicht beoordeeld kan worden: de Body Mass Index (BMI) en de buikvetmeting (zie paragraaf 6.2).Bij overgewicht wordt een energiebeperkt dieet (EN-) voorgeschreven (zie paragraaf 6.3).Ondervoeding wil zeggen dat het lichaam minder goed functioneert door een tekort aan voedingsstoffen (zie paragraaf 6.4).Ondervoeding kan gemeten worden aan de hand van de volgende screeningsinstrumenten: SNAQ, SNAQ 65+ (Short Nutrional Assessment Questionnaire), de SNAQRC en MUST (Malnutrition Universal Screening Tool) (zie paragraaf 6.5).Bij ondergewicht wordt een energieverrijkt dieet (EN+) voorgeschreven, vaak in combinatie met een eiwitverrijkt dieet (E+) (zie paragraaf 6.6).

Metagegevens
Titel
Voeding bij over- en ondergewicht
Copyright
2016
DOI
https://doi.org/10.1007/978-90-368-1561-1_6