Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander hoofdstuk

Gepubliceerd in:
Omslag van het boek

2013 | OriginalPaper | Hoofdstuk

Voeding bij intensieve sportbeoefening

(december 2007)

Auteurs: Dr. L.J.C. van Loon, Dr. A.M.J. van Erp-Baart, Prof.dr.ir. W.H.M. Saris

Uitgeverij: Bohn Stafleu van Loghum

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail

Abstract

Voeding is een belangrijke factor die het prestatievermogen van een sporter kan beïnvloeden. Gezien het hoge energiegebruik van een actieve sporter is het belangrijk dat zijn energie-inneming gelijke tred houdt met zijn energiegebruik. Behalve aan de hoeveelheid voeding die geconsumeerd moet worden, dient ook aandacht besteed te worden aan de samenstelling. Een juiste verhouding tussen vetten, koolhydraten en eiwitten in de voeding is noodzakelijk. Om prestaties te optimaliseren bestaan gerichte adviezen voor een optimale voeding vÓÓr, tijdens en na inspanning. De kwaliteit van de voeding is tevens van groot belang, waarbij een adequate aanvoer van vitaminen en mineralen de aandacht behoeft. De vraag of een sporter een verhoogde behoefte heeft aan vitaminen en mineralen is onderwerp van discussie. Aan sommige voedingsstoffen worden – te pas en te onpas – prestatiebevorderende effecten toegeschreven.
Literatuur
go back to reference Burke L, Deakin V, editors. Clinical sports nutrition. Australia: McGraw-Hill Book Company, 1993. Burke L, Deakin V, editors. Clinical sports nutrition. Australia: McGraw-Hill Book Company, 1993.
go back to reference Clarkson PM. Micronutrients and exercise: anti-oxidants and minerals. J of Sports Sci 1995; 13: S11-S24. Clarkson PM. Micronutrients and exercise: anti-oxidants and minerals. J of Sports Sci 1995; 13: S11-S24.
go back to reference Erp-Baart MA van, Vos JA, Saris WHM, Binkhorst RA. De voeding van midden- en langeafstandslopers. Geneeskunde en Sport 1982; 15: 72-75. Erp-Baart MA van, Vos JA, Saris WHM, Binkhorst RA. De voeding van midden- en langeafstandslopers. Geneeskunde en Sport 1982; 15: 72-75.
go back to reference Erp-Baart MA van, Frederikx F, Lavaleye T, Saris WHM, Vergouwen CJ, Binkhorst RA. Energy intake and energy expenditure in female top gymnasts. In: Binkhorst RA, Kemper HCG, Saris WHM, editors. Children and Exercise XI. Baltimore: Univ. Park. Press, 1983. Erp-Baart MA van, Frederikx F, Lavaleye T, Saris WHM, Vergouwen CJ, Binkhorst RA. Energy intake and energy expenditure in female top gymnasts. In: Binkhorst RA, Kemper HCG, Saris WHM, editors. Children and Exercise XI. Baltimore: Univ. Park. Press, 1983.
go back to reference Erp-Baart MA van, Saris WHM, Binkhorst RA, Vos JA, Elvers JWH. Nationwide survey on nutritional habits in elite athletes, part II. Mineral and vitamin intake. Int J Sports Med 1989; 10 S11-S16. Gezondheidsraad. Richtlijnen goede voeding. Den Haag: Gezondheidsraad, 2006. Erp-Baart MA van, Saris WHM, Binkhorst RA, Vos JA, Elvers JWH. Nationwide survey on nutritional habits in elite athletes, part II. Mineral and vitamin intake. Int J Sports Med 1989; 10 S11-S16. Gezondheidsraad. Richtlijnen goede voeding. Den Haag: Gezondheidsraad, 2006.
go back to reference Hawley JA, Dennis SC, Lindsay FH, Noakes TD. Nutritional practices of athletes: are they sub-optimal? J Sports Sci 1995; 13: S75-S87. Hawley JA, Dennis SC, Lindsay FH, Noakes TD. Nutritional practices of athletes: are they sub-optimal? J Sports Sci 1995; 13: S75-S87.
go back to reference Ivy JL, Katz AL, Cutler CL, Sherman WM, Coyle EF. Muscle glycogen synthesis after exercise: effect of time of carbohydrate ingestion. J Appl Physiol 1988; 64: 1480-1485. Ivy JL, Katz AL, Cutler CL, Sherman WM, Coyle EF. Muscle glycogen synthesis after exercise: effect of time of carbohydrate ingestion. J Appl Physiol 1988; 64: 1480-1485.
go back to reference Jeukendrup AE. Aspects of carbohydrate and fat metabolism during exercise. Haarlem: De Vrieseborch, 1997. Jeukendrup AE. Aspects of carbohydrate and fat metabolism during exercise. Haarlem: De Vrieseborch, 1997.
go back to reference Loon LJC van, Jeukendrup AE, Saris WHM, Wagenmakers AJM. Effect of training status on fuel selection during submaximal exercise with glucose ingestion. J Appl Physiol 1999; 87 (4): 1413-1420. Loon LJC van, Jeukendrup AE, Saris WHM, Wagenmakers AJM. Effect of training status on fuel selection during submaximal exercise with glucose ingestion. J Appl Physiol 1999; 87 (4): 1413-1420.
go back to reference Loon LJC van, Saris WHM, Kruijshoop M, Wagenmakers AJM. Maximizing post-exercise muscle glycogen synthesis: carbohydrate supplementation and the application of amino acid/protein hydrolysate mixtures. Am J Clin Nutr 2000; 72: 106-111. Loon LJC van, Saris WHM, Kruijshoop M, Wagenmakers AJM. Maximizing post-exercise muscle glycogen synthesis: carbohydrate supplementation and the application of amino acid/protein hydrolysate mixtures. Am J Clin Nutr 2000; 72: 106-111.
go back to reference Loon LJC van, Greenhaff PL, Constantin-Teodosiu D, Saris WHM, Wagenmakers AJM. The effects of increasing exercise intensity on muscle fuel utilisation in humans. J Physiol 2001; 536 (1): 295-304. Loon LJC van, Greenhaff PL, Constantin-Teodosiu D, Saris WHM, Wagenmakers AJM. The effects of increasing exercise intensity on muscle fuel utilisation in humans. J Physiol 2001; 536 (1): 295-304.
go back to reference Loon LJC van, Oosterlaar AM, Hartgens F, Hesselink MKC, Snow R, Wagenmakers AJM. Effects of creatine loading and prolonged creatine supplementation on body composition, fuel selection, sprint and endurance performance in humans. Clin Sci 2003; 104: 153-162. Loon LJC van, Oosterlaar AM, Hartgens F, Hesselink MKC, Snow R, Wagenmakers AJM. Effects of creatine loading and prolonged creatine supplementation on body composition, fuel selection, sprint and endurance performance in humans. Clin Sci 2003; 104: 153-162.
go back to reference Mann J. Meal frequency and plasma lipids and lipoproteins. British Journal of Nutrition 1997; 77 (Suppl. 1): S83-S90. Mann J. Meal frequency and plasma lipids and lipoproteins. British Journal of Nutrition 1997; 77 (Suppl. 1): S83-S90.
go back to reference Romijn JA, Coyle EF, Siddossis LS, Gastaldelli A, Horowitz JF, Endert E, Wolfe RR. Regulation of endogenous fat and carbohydrate metabolism in relation to exercise intensity and duration. Am J Physiol 1993; 265: E380-E391. Romijn JA, Coyle EF, Siddossis LS, Gastaldelli A, Horowitz JF, Endert E, Wolfe RR. Regulation of endogenous fat and carbohydrate metabolism in relation to exercise intensity and duration. Am J Physiol 1993; 265: E380-E391.
go back to reference Saris WHM. Voedingsadviezen bij krachtsporters. Voeding en sport. Haarlem, De Vrieseborch, 1982. Saris WHM. Voedingsadviezen bij krachtsporters. Voeding en sport. Haarlem, De Vrieseborch, 1982.
go back to reference Saris WHM, Erp-Baart MA van, Brouns F, Westerterp KR, Hoor F ten. Study on food intake and energy expenditure during extreme sustained exercise: the Tour de France. Int J Sports Med 1989; 10 (Suppl. 1): S226-S231. Saris WHM, Erp-Baart MA van, Brouns F, Westerterp KR, Hoor F ten. Study on food intake and energy expenditure during extreme sustained exercise: the Tour de France. Int J Sports Med 1989; 10 (Suppl. 1): S226-S231.
go back to reference Williams C, Devlin JT, editors. Foods, nutrition and sport performance; an international scientific consensus held 4-6 February 1991 and organized by Mars Incorporated, with International Olympic Committee patronage. Londen: E & F N Spon, 1992. Williams C, Devlin JT, editors. Foods, nutrition and sport performance; an international scientific consensus held 4-6 February 1991 and organized by Mars Incorporated, with International Olympic Committee patronage. Londen: E & F N Spon, 1992.
go back to reference Williams MH. Vitamin supplementation and physical performance. In: Williams C, Devlin JT, editors. Foods, nutrition and sports performance. Londen: E & F N Spon, 1992. Williams MH. Vitamin supplementation and physical performance. In: Williams C, Devlin JT, editors. Foods, nutrition and sports performance. Londen: E & F N Spon, 1992.
go back to reference Zawadzki KM, Yaspalkis BB de, Ivy JL. Carbohydrate-protein complex increase the rate of muscle glycogen storage after exercise. J Appl Physiol 1992; 72: 1854-1859. Zawadzki KM, Yaspalkis BB de, Ivy JL. Carbohydrate-protein complex increase the rate of muscle glycogen storage after exercise. J Appl Physiol 1992; 72: 1854-1859.
Metagegevens
Titel
Voeding bij intensieve sportbeoefening
Auteurs
Dr. L.J.C. van Loon
Dr. A.M.J. van Erp-Baart
Prof.dr.ir. W.H.M. Saris
Copyright
2013
Uitgeverij
Bohn Stafleu van Loghum
DOI
https://doi.org/10.1007/978-90-368-0510-0_24