Gepubliceerd in:
2012 | OriginalPaper | Hoofdstuk
Voeding bij hiv en aids
(april 2010)
Auteurs : P. van Rhoon-Bruynzeel, C.F. Jonkers-Schuitema, J. van Eden, dr. M. van Vugt, MD, PhD
Uitgeverij: Bohn Stafleu van Loghum
Abstract
Het human immunodeficiency virus (hiv) veroorzaakt een infectieziekte waarbij het immuunsysteem wordt aangetast.Wanneer symptomen ontstaan, spreekt men van aids (acquired immune deficiency syndrome). Wereldwijd zijn miljoenen mensen besmet geraakt en terecht wordt gesproken van een panepidemie. De diagnose aids werd in 1981 in Amerika voor het eerst gesteld. Na meer dan vijfentwintig jaar is er nog altijd geen genezende therapie. Vanaf 1996 is er grote vooruitgang geboekt op therapeutisch gebied met HAART (highly active anti retroviral therapy). HAART is een combinatie van antiretrovirale medicijnen die de vermenigvuldiging van het virus remt en de toename van de ziekte onderdrukt. Hiv/aids is veranderd van een dodelijke ziekte in een chronische en beter controleerbare ziekte. Helaas veroorzaakt de therapie regelmatig (metabole) bijwerkingen. Door deze bijwerkingen en de ziekte kunnen voedingsgerelateerde problemen ontstaan.