Gepubliceerd in:
2012 | OriginalPaper | Hoofdstuk
Voeding bij hemato-oncologische ziekten
(maart 2004)
Auteurs : S. Runia, L.M.W. van Venrooij
Uitgeverij: Bohn Stafleu van Loghum
Abstract
De hematologie houdt zich bezig met de fysiologie en pathologie van bloed en bloedvormende organen. De hemato-oncologische ziekten vormen een substantieel onderdeel van de patiëntenzorg in dit vakgebied. De behandeling van hemato-oncologische ziekten bestaat veelal uit chemotherapie, al dan niet gecombineerd met radiotherapie en/of stamceltransplantatie. Voedingsadviezen tijdens de behandeling van deze ziekten zijn van groot belang. De behandeling van de hemato-oncologische aandoeningen heeft namelijk grote invloed op de voedingsstatus van de patiënt. Niet alleen verkeren de patiënten vaak in een katabole toestand, maar ook is de inneming van voedsel vaak ernstig belemmerd. Dit komt door de hooggedoseerde chemotherapie en eventuele radiothera-pie, die gepaard gaan met gastro-intestinale klachten. Bovendien heeft een aantal behandelingen een langdurige pancytopenie tot gevolg waarbij ter preventie van infectieuze complicaties onder andere darmdecontaminatie en kiemarme voeding wordt voorgeschreven.
Behandeling van hemato-oncologische aandoeningen c.q stamceltransplantaties vindt plaats in specialistische centra.