Gepubliceerd in:
2012 | OriginalPaper | Hoofdstuk
Voeding bij de ziekte van Huntington
(augustus 2012)
Auteurs : J.A. van Dommelen-van Wamelen, P. Minkhorst
Uitgeverij: Bohn Stafleu van Loghum
Abstract
De ziekte van Huntington is een autosomaal neurodegeneratieve aandoening die leidt tot atrofie in de basale ganglia en in de cortex. Dit heeft bewegings- en mentale stoornissen tot gevolg. De chorea (onwillekeurige bewegingen) is het meest voorkomende en opvallendste kenmerk.
De energiebehoefte kan bij Huntingtonpatiënten oplopen tot wel 3000–3500 kcal per dag. Motorische beperkingen, slikstoornissen, stoornissen in het cognitief functioneren en persoonlijkheidsveranderingen kunnen leiden tot beperkingen in het voedingsgedrag.
Naast ongewenst gewichtsverlies kunnen obstipatie en braken voedingsproblemen veroorzaken.Wanneer de slikfunctie ernstig verminderd is of als de patiënt met orale voeding niet in zijn voedingsbehoefte kan voorzien, kan kunstmatige toediening van voeding een oplossing zijn. Hierbij moeten de ethische aspecten goed overwogen worden.