Skip to main content
main-content
Top

25-06-2015 | Nieuws

Vlekjesziekten in de tandartspraktijk

Kinderen zijn vaak een paar dagen hangerig en dan plotseling :’vlekjes’, maar de afspraak met de tandarts staat! Het kind is niet echt ziek, dus moeder met kind onder de arm verschijnt in uw praktijk. Wat nu? In een tijd dat we dachten dat door het Rijksvaccinatie programma de besmettelijke kinderziekten zouden uitsterven, blijkt bij herhaling dat ziekten zoals mazelen en kinkhoest hun kop weer opsteken. Hoe onderscheidt men op de symptomen (klinisch beeld) de verschillende infecties?

Afbeelding: ‘Koplik-vlekken’ bij mazelen; kleine witte puntjes omgeven door een rode hof op het wangslijmvlies.

Mazelen:

een virusinfectie met koorts, conjunctivitis, loopneus en hoesten, gevolgd door een grof vlekkerig maculopapuleus exantheem. Het begint meestal achter de oren dan het hoofd en afzakkend naar romp en extremiteiten. Typisch zijn de koplikse vlekjes, wit speldenkop groot, vooral op de wangzakken.

Roodvonk:

wordt veroorzaakt door streptokokkengroep A. Kenmerkend zijn koorts, keelpijn met op de tweede dag exantheem beginnend op de romp en daarna zich verspreidend, vooral in de lichaamsplooien. De huid als schuurpapier, jeukt niet. De tong, aanvankelijk wit wordt na drie dagen rood als een framboos (gezwollen, hobbelig).

Rode hond:

een virusinfectie die start met lymfklierzwelling achter de oren en in de nek. Gevolgd door exantheem in de volgorde gezicht, romp, armen en benen. 50% verloopt subklinisch. Het gevaar ligt in de overdracht op het ongeboren kind. Passieve vaccinatie is in Nederland niet mogelijk. Het motto is contact tussen rodehond patiënt en zwangeren voorkomen.

Vijfde ziekte:

koorts, malaise, spierpijn, hoofdpijn en jeuk door humaan parvovirus B19. Na 5-7 dagen opvallend rode wangen, gevolgd door fijnmazig guirlande-achtig erytheem over de rest van het lichaam. Het exantheem verdwijnt binnen een week. Besmetting in de eerste 20 weken van de zwangerschap kan leiden tot een spontane abortus. Er bestaat geen specifieke behandeling

Zesde ziekte:

hoge koorts en een enkele dagen durend exantheem. Het lijkt op rodehond met vooral roodheid in de nek en op de romp.
Deze infecties verlopen bij immuungecompromitteerden en vaak ook bij zwangeren ernstig of met complicaties.
Van de bespreking van waterpokken en de hand-voetmondziekte wordt afgezien omdat daarbij blaasjesvorming optreedt.

 

Dit bericht is een opmaat naar het in 2015 te verschijnen boek van Luzi Abraham-Inpijn over relatie antibiotica en infecties. Wilt u graag op de hoogte blijven van verschijning meld u dan hier aan voor de gratis nieuwsbrief BSL Tandheelkunde.

 

Lees meer in BSL Tandarts Totaal >>

 

 

Auteur(s): Luzi Abraham-Inpijn

Onze productaanbevelingen

BSL Tandarts Totaal

Met BSL houdt u eenvoudig en efficiënt uw vak bij. Met een online abonnement heeft u toegang tot een groot aantal boeken, tijdschriften en online nascholing, zoals e-learnings en web-tv's. Zo kunt u op uw gemak en wanneer het u het beste uitkomt verdiepen in uw vakgebied.