Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-03-2014 | Etic of Emic? | Uitgave 1/2014

Geron 1/2014

Vitaliteit en de ambities, opinies en wensen van 55 plussers

Tijdschrift:
Geron > Uitgave 1/2014
Auteurs:
Dr Frans Van der Ouderaa, Dr Jolanda Lindenberg
Belangrijke opmerkingen

Over de auteurs

Dr Frans van der Ouderaa heeft een aantal senior-managementfuncties bekleed bij Unilever R&D m.b.t. consumentenproducten, biotechnologie en diagnostica, hoofdzakelijk in het Verenigd Koninkrijk. Hij is nu chief scientific officer van de Leyden Academy en is programme director van het Vitality programme.

Dr Jolanda Lindenberg is sociaal-cultureel antropoloog en lid van de wetenschappelijke staf van de Leyden Academy. Zij is medeverantwoordelijk voor het Leyden Academy master programma. Haar research programma betreft onderzoek naar sociale netwerken, beeldvorming en groepsidentiteit van ouderen.

Samenvatting

Aan het begin van de 21e eeuw doen zich onder de invloed van de gestegen levensverwachting van 50plussers drie belangrijke tendensen voor. Dit zijn de verschuiving in de verhouding van werkenden tot niet-werkenden en het daarmee gepaard gaande verwachte verlies aan expertise en productiviteit, grotere aantallen met aanspraak op de AOW en problemen van pensioenfondsen met betrekking tot hun kapitaalspositie en de snel stijgende kosten voor de zorg (nu meer dan 12% van GDP). Vanwege de publiciteit over deze wat negatieve tendensen wordt vaak vergeten dat de verdubbeling van de levensverwachting in de laatste 200 jaar één van de grootste successen is van onze samenleving.

Log in om toegang te krijgen

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 1/2014

Geron 1/2014 Naar de uitgave