Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-02-2013 | Voor De Praktijk | Uitgave 2/2013

TBV – Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde 2/2013

Visienota voor de toekomst van de arbeidsgeneeskunde in België

Een gemeenschappelijk standpunt van de vertegenwoordigers van de BBvAg-APBMT, VWVA, SSST, VVIB-AMTI

Tijdschrift:
TBV – Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde > Uitgave 2/2013
Auteurs:
Prof. dr. Lode Godderis, Dr. Bart Curvers, Prof. dr. Ph. Philippe Mairiaux, Dr. Simon Bulterys, Dr. Ph. Philippe Farr
Belangrijke opmerkingen
(MD, PhD) vertegenwoordigt de Belgische Beroepsvereniging voor Arbeidsgeneesheren (BBvAg-APBMT) en de Vlaams Wetenschappelijke Vereniging voor Arbeidsgezondheidskunde (VWVA).
(MD) vertegenwoordigt de Belgische Beroepsvereniging voor Arbeidsgeneesheren (BBvAg-APBMT) en de Vereniging voor Interne Bedrijfsartsen (VVIB-AMTI).
(MD, PhD) vertegenwoordigt de Société Scientifique de Santé au Travail (SSST).
(MD) vertegenwoordigt de BBvAg-APBMT.
(MD) vertegenwoordigt de BBvAg-APBMT.
Overige leden van de werkgroep:
Dr. A. Delandtsheer (MD; VVIB-AMTI), Dr. G. Vogt (MD; BBvAg-APBMT, VWVA), Prof. dr. D. Lison (MD, PhD; SSST), Prof. dr. L. Braeckman (MD, PhD; VWVA), Prof. dr. M. van Sprundel (MD, PhD; VWVA).

Samenvatting

Deze visienota is tot stand gekomen in verschillende werkgroepen waarin alle Belgische officiële verenigingen binnen de arbeidsgeneeskunde vertegenwoordigd waren. De standpunten die het duidelijkst naar voren gekomen zijn, zijn dat de arbeidsgeneeskunde er voor iedereen moet zijn en dat er meer aandacht moet kunnen worden besteed aan de problemen en noden van de werknemers en werkgevers. Andere thema’s zijn de re-integratie van werknemers, globale forfaitaire financiering binnen de huidige begrotingsenveloppe, de gezondheidspromotie in de werkomgeving, de verhoogde inzet van verpleegkundigen, een goede opleiding en evidence-based werken. De arbeidsgeneesheer is een specialist die zijn steentje wil bijdragen aan preventie en het oplossen van de problemen en behoeften waarmee de werknemers en ondernemingen worden geconfronteerd. De betrokkenheid van de geneesheer en het hele plaatje is hierbij belangrijk, dus niet enkel de gezondheidsbeoordeling. De arbeidsgeneesheer moet dus situationeel kunnen (re)ageren. In die zin zal de financiering ook moeten worden aangepast. Deze nota is geen eindpunt, maar we beschouwen hem als een beginpunt om met de verschillende partners actief over preventie en bescherming op het werk te spreken.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

TBV Online Plus

Leden van de NVAB en NVVG hebben naast een abonnement op het Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde (TBV) ook online toegang tot vier tijdschriften.

TBV – Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde

TBV is het Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde. Kiest u voor TBV, dan blijft u op de hoogte van wetenschappelijke onderzoeken, praktijkonderzoeken, opinies, boekbesprekingen en nieuws van de vereniging.

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 2/2013

TBV – Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde 2/2013 Naar de uitgave

Column

Bevlogen

Verenigingsnieuws

Verenigingsnieuws