Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-02-2020 | Artikel | Uitgave 1/2020

Bijblijven 1/2020

Visie van ouders en begeleiders van personen met verstandelijke beperking over communicatie met de huisarts

Tijdschrift:
Bijblijven > Uitgave 1/2020
Auteurs:
Julie Wuyts, Jo Lebeer
Verschillende studies beschreven dat personen met verstandelijke beperking enerzijds meer gezondheidsproblemen hebben, anderzijds dat de toegang tot gezondheidszorg talrijke hindernissen vertoont. Een van deze barrières wordt gevormd door de soms moeilijke communicatie tussen de arts en de patiënt met verstandelijk handicap. Artsen zijn hier in hun opleiding ook nauwelijks op voorbereid. Het consult met deze bevolkingsgroep stelt een specifieke aanpak. Dit artikel is gebaseerd op een scope review literatuuronderzoek en een veldonderzoek dat in 2014/15 gedaan werd bij 75 personen met verstandelijke beperking en 103 ouders en begeleiders bij 283 voorzieningen in Vlaanderen. Goede communicatietechnieken, met voldoende interactie met de patiënt met verstandelijke handicap, zijn belangrijk en waarbij rekening gehouden moet worden met de frequent voorkomende medische aandoeningen bij deze bevolkingsgroep. Extra inspanningen door de huisarts op het gebied van preventie blijken nodig. We geven een aantal aanbevelingen voor de huisarts om de communicatie te verbeteren. ...

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

DocsOnline – Vakinformatie voor huisartsen

Met DocsOnline blijft u op de hoogte van de actuele ontwikkelingen in uw vak en bouwt u efficiënt aan uw vakkennis. U krijgt digitale toegang tot zo'n 30 boeken huisartsgeneeskunde en 3 vaktijdschriften. Alles om u nóg beter te maken in uw vak.

BSL Academy mbo Verzorging en Verpleegkunde

Bijblijven

Bijblijven geeft inzicht in de huidige stand van zaken over onderwerpen die u als huisarts in uw dagelijkse praktijk tegenkomt. Bijblijven verschijnt 10 keer per jaar, waarbij in elk nummer een ander thema centraal staat.

Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 1/2020

Bijblijven 1/2020 Naar de uitgave