Skip to main content
main-content
Top

04-02-2015 | Nieuws

Virtual Reality behandeling bij paniekstoornissen en sociale fobie

Virtual reality is niet alleen sterk in opkomst bij de consument, maar ook de gezondheidszorg weet deze innovatie steeds meer te vinden. BNR besteedt aandacht aan virtual reality behandelingen en interviewt zowel Wouter Teer van GGZ Friesland en Willem Paul Brinkman van de TU Delft.

Laatstgenoemde vertelt tijdens een interview met BNR Eyeopeners meer over een onderzoek dat bij PsyQ Den Haag en PsyQ Rotterdam wordt uitgevoerd door Marieke van Meggelen, Erasmus Universiteit Rotterdam: Inzet virtual reality bij volwassenen die in hun kindertijd seksueel misbruikt zijn. Mensen kunnen zich aanmelden om deel te nemen aan het onderzoek. Zij gaan dan thuis hun eigen virtuele wereld opbouwen waar het trauma heeft plaatsgevonden. Deelnemers plaatsen hun herinneringen op een tijdlijn en maken het concreet door afbeeldingen, locaties, websites en tekst aan de herinneringen toe te voegen bij deze herinneringen. Deze blootstelling helpt de herinnering te laten blijven, maar de emotiekracht ervan af te nemen. Deze nieuwe manier van behandelen lijkt effectief.

 

>> Luister het fragment bij BNR

 

Bron: Parnassia Groep,GGZ Friesland

(afbeelding GGZ Friesland)
  

Lees meer in BSL Psychologie Totaal >>

 

Artikel: Virtual reality bij psychosen, Psychopraktijk 4-2014

 

Nieuwsbericht: Anorexiapatiënten krijgen virtueel lichaam

 

Artikel: #Psychotelepeut, Tijdschrift voor Psychotherapie 6-2014

 

Artikel: E-mental health bij eetstoornissen, Psychopraktijk 6-2014

 

Onze productaanbevelingen

BSL Psychologie Totaal

Met BSL Psychologie Totaal blijf je als professional steeds op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen binnen jouw vak. Met het online abonnement heb je toegang tot een groot aantal boeken, protocollen, vaktijdschriften en e-learnings op het gebied van psychologie en psychiatrie. Zo kun je op je gemak en wanneer het jou het beste uitkomt verdiepen in jouw vakgebied.