Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

20-08-2018 | Uitgave 7/2018

Bijblijven 7/2018

Virale hepatitis: hoe zat het ook alweer?

Tijdschrift:
Bijblijven > Uitgave 7/2018
Auteurs:
Drs. Patricia A. M. Kracht, Drs. Berend J. van Welzen, Dr. Douwe F. Postma, Prof. dr. Andy I. M. Hoepelman

Samenvatting

Virale hepatitis is een leverontsteking die wordt veroorzaakt door ‘hepatotrope virussen’, zoals hepatitis A tot en met E, die hoofdzakelijk levercellen infecteren. Het hepatitis A‑ en E‑virus (HAV en HEV) hebben een feco-orale transmissieroute en veroorzaken met name een acute hepatitis die veelal self-limiting is. HAV-infectie is meestal een importziekte (voornamelijk uit Marokko), maar HEV-infectie kan men ook oplopen door besmet vlees uit Nederland en komt steeds vaker voor. Een infectie met het hepatitis B‑ en C‑virus (HBV en HCV) kan zowel acuut als chronisch verlopen. De transmissie verloopt voor beide via bloed-bloedcontact, maar bij HBV ook via seksueel contact en perinataal. Een HBV-infectie wordt bij jonge kinderen meestal chronisch, maar volwassenen klaren HBV bijna altijd. HCV wordt in driekwart van de gevallen chronisch en voor beide virussen geldt dat chronisch geïnfecteerden vaak asymptomatisch zijn, maar wel risico lopen op het ontwikkelen van cirrose en hepatocellulair carcinoom op de lange termijn (20–30 jaar). Hepatitis D-infectie komt in acute en chronische vorm alleen voor bij patiënten die drager zijn van het hepatitis B‑virus, maar wordt in Nederland bijna niet gezien.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Huisarts Totaal

Met BSL Huisarts Totaal blijft u op de hoogte van de actuele ontwikkelingen in uw vak en bouwt u efficiënt aan uw vakkennis. U krijgt digitale toegang tot zo'n 30 boeken huisartsgeneeskunde en 3 vaktijdschriften. Alles om u nóg beter te maken in uw vak.

BSL Academy mbo Verzorging en Verpleegkunde

Bijblijven

Bijblijven geeft inzicht in de huidige stand van zaken over onderwerpen die u als huisarts in uw dagelijkse praktijk tegenkomt. Bijblijven verschijnt 10 keer per jaar, waarbij in elk nummer een ander thema centraal staat.

Toon meer producten
Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 7/2018

Bijblijven 7/2018 Naar de uitgave