Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-04-2017 | Opinie | Uitgave 3/2017

GZ - Psychologie 3/2017

Vier psy-beroepen in de Wet BIG, wie zit daarop te wachten?

Tijdschrift:
GZ - Psychologie > Uitgave 3/2017
Auteurs:
Peter van Drunen, Cees van der Staak
Belangrijke opmerkingen
Deze rubriek biedt discussie over heikele of actuele onderwerpen.
Dit voorjaar zal een internet-consultatie plaatsvinden over de opname van de orthopedagoog in de Wet BIG. Deze wordt aangekondigd via de websites en nieuwsbrieven van de beroepsverenigingen, zoals www.nvgzp.nl.
Over de auteurs
Peter van Drunen is oud-secretaris van de Kamer Gz-Psycholoog en het College Specialismen Gz-Psycholoog.
Correspondentie: pvandrunen@vandrunenadvies.nl
Cees van der Staak is oud-hoofdopleider van meerdere BIG-opleidingen.
Het NIP en de NVO, in een gezamenlijke reactie:
In het belang van heldere dialogen gaan wij niet in verenigingsverband in op individuele opinies. Ons standpunt in deze kwestie wordt toegelicht op www.nvo.nl (themadossier OG in BIG) en www.​psynip.​nl (themadossier K&J in BIG). We zijn wel geïnteresseerd in ideeën van collega-verenigingen om op korte termijn te regelen dat de orthopedagoog-generalist en de kinder- en jeugdpsycholoog regiebehandelaar in de ggz kunnen zijn, en dat deze professionals worden opgenomen in de Wet-BIG.
NB: het doel van Wet BIG is niet ‘duidelijkheid scheppen voor de cliënt, over wie deskundig is in de behandeling van zijn of haar problemen’, zoals de auteurs in deze opinie stellen. Het doel van de wet is het bevorderen van de kwaliteit van zorg die beroepsbeoefenaren leveren. De wet is ook bedoeld om patiënten of cliënten te beschermen tegen ondeskundig of onzorgvuldig handelen van individuele zorgverleners.

Samenvatting

De Nederlandse Vereniging van Pedagogen en Onderwijskundigen (NVO) en het Nederlands Instituut van psychologen (NIP) pleiten voor opname van twee nieuwe beroepen in de Wet BIG: de orthopedagoog-generalist en de kinderen jeugdpsycholoog. Een onzalig plan, zo betogen Peter van Drunen en Cees van der Staak.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Psychologie Totaal

Met BSL Psychologie Totaal blijf je als professional steeds op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen binnen jouw vak. Met het online abonnement heb je toegang tot een groot aantal boeken, protocollen, vaktijdschriften en e-learnings op het gebied van psychologie en psychiatrie. Zo kun je op je gemak en wanneer het jou het beste uitkomt verdiepen in jouw vakgebied.

GZ-Psychologie

GZ-Psychologie is een onafhankelijk tijdschrift en richt zich geheel op de snelgroeiende beroepsgroep van gz-psychologen, waarvan er inmiddels meer dan 15.000 zijn. GZ-Psychologie wil de identiteit en ...

Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 3/2017

GZ - Psychologie 3/2017 Naar de uitgave