Skip to main content
Top

20-07-2011 | Nieuws

Vier nieuwe sterfgevallen in Maasstad Ziekenhuis

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail
insite
ZOEKEN

Er zijn opnieuw vier pati�nten overleden in het Maasstad Ziekenhuis als gevolg van besmetting met de Klebsiellabacterie, zo heeft een woordvoerder van het ziekenhuis bevestigd. Eerder zijn 21 pati�nten aan de resistente ziekenhuisbacterie overleden. Het ziekenhuis ligt onder vuur omdat niet tijdig de juiste maatregelen zouden zijn genomen.

Dit voorjaar werd bekend dat het Rotterdamse ziekenhuis met de resistente Klebsiellabacterie kampt. Volgens de NOS heeft het ziekenhuis vervolgens niet de juiste voorzorgmaatregelen getroffen om verdere verspreiding te voorkomen. Zo zou een besmette patiënt pas na zeven weken in isolatie zijn geplaatst en liep personeel onbeschermd in en uit de kamer.

Het Maasstad Ziekenhuis spreekt dit tegen en zegt degelijk tijdig de juiste richtlijnen in gang te hebben gezet. 'Wat wel duidelijk is, is dat gedurende deze epidemie onze maatregelen niet altijd succesvol zijn uitgevoerd', aldus een verklaring op de website van het ziekenhuis. Ook zegt het ziekenhuis nog niet te kunnen vaststellen of de 21 patiënten die eerder overleden daadwerkelijk aan het virus zijn bezweken.

Begin juni werd bekend dat de ziekenhuisbacterie ook op de intensive care van het ziekenhuis voorkomt. De GGD en het RIVM zijn ingeschakeld om onderzoek te doen naar de besmettingen en de sterfgevallen.

Overigens gaat het hier niet om een MRSA-bacterie, volgens Thea Daha van de Werkgroep Infectie Preventie (WIP). "De MRSA-bacterie is een grampositief micro-organisme en de Klebsiellabacterie gramnegatief." Het gaat ook niet om een nieuwe bacterie. "De bacterie is al heel oud maar wordt steeds resistenter voor antibiotica en daardoor gevaarlijker."

Er gelden dan ook andere voorzorgsmaatregelen tijdens het verplegen van besmette patiënten, dan bij MRSA-patiënten."Het WIP-advies hier is een patiënt te verplegen in een eenpersoonskamer met eigen sanitair, waarbij personeel een schort met lange mouwen en handschoenen draagt. En bij braken ook een masker. Er hoeft geen overdruk in de kamer te zijn."

De symptomen van de darmbacterie Klebsiella kunnen uiteenlopend zijn. Diaree en wondinfecties komen het meeste voor, aldus Thea Daha. Overigens vindt zij alle commotie rondom het Maasstad Ziekenhuis en de bacterie nogal overdreven. "Het is een hype, je kunt wel merken dat het komkommertijd is."

Auteur(s): Marion Verstraeten

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail

Onze productaanbevelingen

BSL BijZijn XL

Vandaag leren wat u morgen in de praktijk wilt brengen. In BSL BijZijn XL vindt u alles wat u als professioneel verpleegkundige of verzorgende nodig heeft om uw kennis up-to-date te houden: een tijdschrift met actuele vakinformatie, online toegang tot de praktijkgerichte vakinformatie van het tijdschrift, online nieuws én geaccrediteerde online kennistoetsen.