Skip to main content
Top

2023 | OriginalPaper | Hoofdstuk

11. Vetten

Auteurs : Dr. Mariёtte Boon, Prof. dr. Patrick Rensen

Gepubliceerd in: Leerboek voeding

Uitgeverij: Bohn Stafleu van Loghum

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail

Samenvatting

Triglyceriden zijn essentieel voor het menselijk lichaam als opslagvorm van energieleverende vetzuren en cholesterol als essentiële bouwstof. Lipoproteïnen faciliteren het transport van triglycriden en cholesterol tussen organen en vetzuren. Verzadigde en onverzadigde vetzuren worden besproken, evenals de vetzuursynthese en de opslag van vetzuren in wit vetweefsel en de verbranding van vetzuren in organen zoals spieren en bruin vetweefsel. Dit hoofdstuk beschrijft de biochemische eigenschappen en de functie van triglyceriden, vetzuren, cholesterol en lipoproteïnen. Ook wordt ingegaan op de veel voorkomende ontregeling van de vetstofwisseling (dyslipidemie) dit kan leiden tot slagaderverkalking (atherosclerose), de meest voorkomende oorzaak van hart- en vaatziekten, en hoe voeding een plaats inneemt bij het voorkómen en de behandeling van dyslipidemie en hart- en vaatziekten.
Bijlagen
Deze inhoud is alleen zichtbaar als je bent ingelogd en de juiste rechten hebt.
Literatuur
Deze inhoud is alleen zichtbaar als je bent ingelogd en de juiste rechten hebt.
Metagegevens
Titel
Vetten
Auteurs
Dr. Mariёtte Boon
Prof. dr. Patrick Rensen
Copyright
2023
Uitgeverij
Bohn Stafleu van Loghum
DOI
https://doi.org/10.1007/978-90-368-2868-0_11