Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-09-2019 | zeepkist | Uitgave 8/2019

TBV – Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde 8/2019

Verzekeringsarts moet poortwachter van sociale zekerheid blijven

Tijdschrift:
TBV – Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde > Uitgave 8/2019
Auteur:
Martijn Haentjens
Als verzekeringsarts bij UWV met jarenlange ervaring op het gebied van WIA-beoordelingen en het beoordelen van re-integratie-inspanningen heb ik grote bezwaren tegen het plan van minister Koolmees om het advies van de bedrijfsarts leidend te maken bij het beoordelen van de re-integratie-inspanningen van de werkgever door de arbeidsdeskundigen van UWV. Met het wetsvoorstel wordt de cruciale rol van de verzekeringsarts in de uitvoering van de Wet verbetering poortwachter en de WIA geëlimineerd. De verzekeringsarts is een onafhankelijke poortwachter van ons sociale zekerheidssysteem. Door de beoordeling in de handen van door werkgevers gefinancierde bedrijfsartsen of arbodiensten te leggen, wordt de 'geest' van de bestaande wetgeving onherroepelijk verkwanseld. Deze maatregel zal bij de betrokken partijen echter op weinig weerstand stuiten, omdat iedereen blij is: de wetgever, de werkgevers, de arbodiensten. Behalve de partij voor wie niemand het opneemt in dit plan, tevens de partij die niet 'piept', omdat zij de gevolgen niet overziet: de werknemers. ...

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

TBV Online Plus

Leden van de NVAB en NVVG hebben naast een abonnement op het Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde (TBV) ook online toegang tot vier tijdschriften.

TBV – Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde

TBV is het Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde. Kiest u voor TBV, dan blijft u op de hoogte van wetenschappelijke onderzoeken, praktijkonderzoeken, opinies, boekbesprekingen en nieuws van de vereniging.

Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 8/2019

TBV – Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde 8/2019 Naar de uitgave

van de verenigingen

van de verenigingen