Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-03-2014 | Spectrum | Uitgave 2/2014

TSG - Tijdschrift voor gezondheidswetenschappen 2/2014

Verzekeren en investeren: twee zijden van dezelfde medaille

Tijdschrift:
TSG - Tijdschrift voor gezondheidswetenschappen > Uitgave 2/2014
Auteur:
Jan-Kees Helderman
Belangrijke opmerkingen
Institute for Management Research, Radboud Universiteit, Nijmegen
Jan-Kees Helderman, Institute for Management Research, Radboud Universiteit, Nijmegen, e-mail: j.helderman@fm.ru.nl

Samenvatting

Gezondheid is een kapitaal goed. Het maakt dat wij in staat zijn tot zinvolle ontplooiing in tal van private, maatschappelijke en publieke activiteiten. Voorkomen is uiteraard beter dan genezen. In de tweede helft van de negentiende eeuw stond gezondheidspolitiek dan ook vooral in het teken van de volksgezondheid. Die werd direct en ernstig bedreigd door de hardnekkigheid van epidemieën als gevolg van de slechte leefvoorzieningen in de steden. Met de ontwikkeling van de curatieve geneeskunde in de loop van de twintigste eeuw, kreeg de overheid niet alleen een verantwoordelijkheid voor de volksgezondheid, maar ook voor de kwaliteit, toegankelijkheid en betaalbaarheid van de gezondheidszorg. Onze verzorgingsstaat werd – in de woorden van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid – een sociale beschermingsstaat; een stelsel van verzekeringsarrangementen waarin sociaaleconomische uitval overwegend ex-post financieel wordt gecompenseerd door inkomensoverdrachten. 1 De sociale beschermingsstaat heeft ons veel goeds gebracht. In de gezondheidszorg bracht zij ons verreikende inkomens- en risicosolidariteit. Maar de centrale positie van de gezondheidszorg en het zorgverzekeringsstelsel binnen de sociale beschermingsstaat, ging wel ten koste van de aandacht voor de volksgezondheid. 2 Ik denk dat daarin de verklaring schuilt voor het feit dat de internationale discussie over de sociaal-politieke en collectieve aspecten van gezondheid in Nederland nog maar nauwelijks is aangeslagen. 3

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

Tijdschrift voor gezondheidswetenschappen

TSG, het Tijdschrift voor Gezondheidswetenschappen, is het enige Nederlandstalige tijdschrift dat multidisciplinaire informatie bevat op het gebied van de volksgezondheid en gezondheidszorg. Naast de multidisciplinaire oriëntatie is de combinatie van wetenschap, beleid en praktijk uniek.

TBV Online Plus

Leden van de NVAB en NVVG hebben naast een abonnement op het Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde (TBV) ook online toegang tot vier tijdschriften.

BSL Academy SW-TP Saxion Parttime School jaarlicentie

Toon meer producten
Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 2/2014

TSG - Tijdschrift voor gezondheidswetenschappen 2/2014 Naar de uitgave