Skip to main content
main-content
Top

15-05-2014 | Nieuws

Verzekeraar trekt aan langste eind

Minister Schippers van Volksgezondheid heeft het voor elkaar: in onderhandelingen met de oppositie forceerde zij een politieke doorbraak: verzekeraars hoeven vanaf volgend jaar enkel en  alleen nog medische zorg te vergoeden in ziekenhuizen en klinieken waarmee zij een contract hebben, waarmee de 80% -regeling van de naturapolis van de baan is. Het is de finale stap in de totstandkoming van het veelbesproken zorgakkoord.

Stappenplan

 

De 'gereguleerde marktwerking', een zo vrij mogelijke markt met een overheid die de regels van het spel blijft bepalen, werd stapsgewijs ingevoerd.

1.eerst werden de tarieven voor ingrepen vrijgegeven; bestonden er vroeger tarieven voor ruim dertigduizend ingrepen, nu geldt dat voor zo'n drieduizend ingrepen. Alleen de kosten van medici die bij een behandeling betrokken zijn worden in rekening gebracht. Er werd ook geëxperimenteerd met vrije tandartstarieven.

2.de 'risicoverevening' ( waarbij verzekeraars de grote risico's met elkaar deelden) werd afgeschaft;

verzekeraars dragen zelf het risico voor hun verzekerden.

3.ziekenhuizen werden verplicht niet na drie of vier jaar, maar veel sneller te declareren bij verzekeraars.

4.beperking van de uitgavengroei van 4 tot 2,5 % per jaar, vanaf vorig jaar tot 1%.

Vrije tandartstarieven weer van de baan.

 

80%-afspraak

 

Het hete hangijzer voor de verzekeraars betrof de wijze waarop met de 'restitutiepolis' en de 'naturapolis' omgesprongen werd. De (dure) restitutiepolis vergoedt alle zorg en de naturapolis alleen de door de verzekeraar gecontracteerde zorg, maar in de praktijk bleek dat met een naturapolis toch nog 80% van de kosten bij een niet-gecontracteerde zorgverlener vergoed werd. Die 80%-afspraak kost de verzekeraars op jaarbasis een miljard euro; door nu die afspraak te schrappen wil Schippers de beoogde besparing op de collectieve zorg bewerkstelligen.

 

In de Eerste Kamer bleek in het regeerakkoord geen meerderheid te porren voor het plan van Schippers.Via een meevaller op haar begroting heeft Schippers nu listig ruilhandel gepleegd met de gedoogpartijen: in ruil voor steun voor haar plan wil zij D66, CU en SGP (partijen die bezuinigingen op de langdurige zorg willen verzachten) financieel tegemoet komen. Die partijen op hun beurt dwongen weer enkele uitzonderingen af: alle verzekeraars blijven de kosten van elke huisarts vergoeden en er moet in elke regio genoeg keuze in zorgverlening zijn.

 

Concurrentiestrijd brandt los

 

En dus hebben Schippers en de verzekeraars hun zin gekregen: enkel en alleen nog behandeling met goedkeuring van de verzekeraar, anders geen vergoeding, de concurrentiestrijd gaat nu pas echt beginnen.

 

Meer lezen >> Boek Mondzorg in sociaal perspectief

Auteur(s): Marijke Simons

Onze productaanbevelingen

BSL Tandarts Totaal

Met BSL Tandarts Totaal houdt u eenvoudig en efficiënt uw vak bij. Met dit abonnement krijgt u tijdschrift TandartsPraktijk in de bus, heeft u toegang tot een groot aantal tandheelkundige boeken en geaccrediteerde nascholing, waaronder de TP Kennistoetsen. Alles in uw eigen tijd en wanneer het u het beste uitkomt. Op BSL Tandarts Totaal vindt u betrouwbare en actuele vakinformatie om u nóg beter te maken in uw vak.