Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-10-2015 | Uitgave 5/2015

JGZ Tijdschrift voor jeugdgezondheidszorg 5/2015

Verwijzing van kinderen met een taalachterstand naar een audiologisch centrum

Tijdschrift:
JGZ Tijdschrift voor jeugdgezondheidszorg > Uitgave 5/2015
Auteurs:
M. Stephan, M. Diender, N. Uilenburg, C.H. Wiefferink

Samenvatting

Doel van dit onderzoek was inzicht verkrijgen in de leeftijd waarop kinderen met een taalachterstand verwezen worden naar een audiologisch centrum en of er verschillen zijn in verwijsleeftijd tussen jongens en meisjes en tussen gebieden waar het VTO-taal of Van Wiechenschema wordt gebruikt. In een retrospectieve dossierstudie werden alle 949 kinderen die in de periode 2010–2013 waren verwezen naar het Audiologisch Centrum Holland Noord vanwege mogelijke taalontwikkelingsstoornissen meegenomen in de analyses. De kinderen waren afkomstig uit twee soorten gebieden. Ten eerste een gebied waar de jeugdgezondheidszorg gebruikt maakt van VTO-taal om taalachterstanden te signaleren (n = 322), en ten tweede een gebied waar de jeugdgezondheidszorg gebruik maakt van het Van Wiechenschema (n = 627). Jongens waren gemiddeld 10 maanden jonger dan meisjes bij verwijzing naar het audiologisch centrum. Kinderen die in een gebied woonden waar VTO-taal gebruikt werd, waren gemiddeld een jaar jonger dan kinderen uit gebieden waar Van Wiechen werd gebruikt. Er was in dit gebied geen verschil in verwijsleeftijd tussen jongens en meisjes. Geconcludeerd wordt dat de jeugdgezondheidszorg extra alert moet zijn op de aanwezigheid van een taalachterstand bij jonge meisjes en er zijn aanwijzingen dat het gebruik van VTO-taal daarbij kan helpen.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

TBV Online Plus

Leden van de NVAB en NVVG hebben naast een abonnement op het Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde (TBV) ook online toegang tot vier tijdschriften.

Jeugdgezondheidszorg

Dit is een vakblad voor wie werkzaam is in de jeugdgezondheidszorg of in zijn of haar praktijk veel met kinderen te maken heeft. Elke twee maanden verschijnt het blad met twintig pagina's op magazineformaat, waarin telkens vijf à zes onderwerpen in afgeronde vorm worden behandeld en ook veel informatie (actualiteiten, boekbesprekingen en nieuws over cursussen en adressen) in kort bestek wordt gegeven.

BSL Academy hbo-V Saxion Parttime School jaarlicentie

Toon meer producten
Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 5/2015

JGZ Tijdschrift voor jeugdgezondheidszorg 5/2015 Naar de uitgave