Skip to main content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander hoofdstuk

2021 | OriginalPaper | Hoofdstuk

22. ‘Verwarde personen’: politiehype of verwaarloosde groep met EPA?

Auteur : Dr. B. Koekkoek

Gepubliceerd in: Ernstige psychiatrische aandoeningen

Uitgeverij: Bohn Stafleu van Loghum

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail

Samenvatting

Sinds een aantal jaren is er maatschappelijk veel te doen over ‘verwarde personen’, vooral vanwege het sinds 2011 sterk toegenomen aantal meldingen bij de politie. In de media wordt vaak een relatie gelegd tussen de ambulantisering in de geestelijke gezondheidszorg en de vermeende toename van verwarde mensen op straat. In het verlengde daarvan is verwardheid vaak gedefinieerd als een probleem dat ‘de zorg’ moet oplossen. Of dat kan, is de vraag, en hangt er mede van af om welke mensen het gaat. Dit hoofdstuk bevat, na een inleiding op de kwestie, een analyse van de beschikbare empirische data om een antwoord te vinden op vier vragen: (1) is de ‘verwarde persoon’ een EPA-cliënt? (2) wat is de oorzaak van de toegenomen politiemeldingen? (3) wat is het doel van de ‘aanpak van verward gedrag?’ en (4) wat is de rol van de geestelijke gezondheidszorg in die aanpak?
Literatuur
go back to reference Koekkoek, B. (2017). De toename van ‘verwarde personen’-meldingen: Kwantitatieve analyse van een openbare orde en public health-probleem. Tijdschrift voor gezondheidswetenschappen, 95(6), 264–272. CrossRef Koekkoek, B. (2017). De toename van ‘verwarde personen’-meldingen: Kwantitatieve analyse van een openbare orde en public health-probleem. Tijdschrift voor gezondheidswetenschappen, 95(6), 264–272. CrossRef
go back to reference Koekkoek, B. (2019). De kwestie verwarde personen: Naar een andere benadering van onbegrepen gedrag. Tielt: LannooCampus. Koekkoek, B. (2019). De kwestie verwarde personen: Naar een andere benadering van onbegrepen gedrag. Tielt: LannooCampus.
Metagegevens
Titel
‘Verwarde personen’: politiehype of verwaarloosde groep met EPA?
Auteur
Dr. B. Koekkoek
Copyright
2021
Uitgeverij
Bohn Stafleu van Loghum
DOI
https://doi.org/10.1007/978-90-368-2586-3_22