Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-09-2014 | Artikelen | Uitgave 3/2014

Verslaving 3/2014

Verward, verdoofd en verslaafd

Politie en GHB-problematiek

Tijdschrift:
Verslaving > Uitgave 3/2014
Auteurs:
Prof. dr. Dirk J. Korf, Dr. Ton Nabben
Belangrijke opmerkingen
* Prof. dr. D.J. Korf is hoogleraar criminologie bij het Bonger Instituut voor Criminologie van de Universiteit van Amsterdam. E-mail: d.j.korf@uva.nl.
Dr. T. Nabben is onderzoeker bij het Bonger Instituut voor Criminologie van de Universiteit van Amsterdam.

Samenvatting

De Nederlandse politie wordt op verschillende manieren geconfronteerd met problematisch GHB-gebruik. Gebruikers gaan vaak ‘out’ (raken in coma) en kunnen daarna verward en agressief zijn. Effecten van gebruik, ‘craving’ en onthoudingsverschijnselen kunnen gepaard gaan met huiselijk geweld. Rijden onder invloed van GHB leidt tot ernstige (fatale) verkeersongevallen. De problematiek is ongelijk verspreid over het land. In dit artikel wordt een beeld geschetst van de meest voorkomende typen problematische GHB-gebruikers met wie de Nederlandse politie te maken krijgt (klassieke verslaafden, straatjongeren, uitgaanders en thuisgebruikers). Aan GHB gerelateerde criminaliteit speelt wel een rol, maar de problematiek ligt toch vooral op het terrein van openbare orde en gezondheid. Een specifiek probleem vormt het al dan niet insluiten van aan GHB verslaafde arrestanten. Dit artikel bespreekt hoe de politie met deze problemen omgaat en hoe het gesteld is met de samenwerking met de verslavingszorg.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Psychologie Totaal

Met BSL Psychologie Totaal blijf je als professional steeds op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen binnen jouw vak. Met het online abonnement heb je toegang tot een groot aantal boeken, protocollen, vaktijdschriften en e-learnings op het gebied van psychologie en psychiatrie. Zo kun je op je gemak en wanneer het jou het beste uitkomt verdiepen in jouw vakgebied.

BSL Academy mbo Verzorging en Verpleegkunde

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 3/2014

Verslaving 3/2014 Naar de uitgave

Redactioneel

Redactioneel