Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-11-2014 | Uitgave 5-6/2014

JGZ Tijdschrift voor jeugdgezondheidszorg 5-6/2014

Vervoer van kinderen van 0 tot 4 jaar in de auto: altijd veilig?

Tijdschrift:
JGZ Tijdschrift voor jeugdgezondheidszorg > Uitgave 5-6/2014
Auteurs:
E.F. van Beeck, M.E.J. Scholing-van Beelen, A.H. Elise van Beeck, I. Buuron, V. Erasmus, W.L.M. Kramer
Belangrijke opmerkingen
E.F. van Beeck, Universitair hoofddocent, afdeling Maatschappelijke Gezondheidszorg, Erasmus MC, Rotterdam. M.E.J. Scholing-van Beelen, onderzoeker en docent, Haagse Hogeschool, Den Haag. A.H. Elise van Beeck, onderzoeker, afdeling Maatschappelijke Gezondheidszorg, Erasmus MC, Rotterdam. I. Buuron, veiligheidsdeskundige, VeiligheidNL, Amsterdam. V. Erasmus, onderzoeker, afdeling Maatschappelijke Gezondheidszorg, Erasmus MC, Rotterdam. W.L.M. Kramer, kinderchirurg-kindertraumachirurg, Universitair Medisch Centrum Utrecht. Correspondentie: e.vanbeeck@erasmusmc.nl.

Samenvatting

Kinderen tot een lengte van 1,35 meter moeten in de auto in een goedgekeurd kinderzitje worden vervoerd. De zitjes moeten op de juiste manier worden geïnstalleerd en gebruikt en hierbij kunnen verkeerde keuzen en fouten worden gemaakt. In maart 2013 werden in de regio Rotterdam- Rijnmond 236 auto’s geïnspecteerd door een getrainde observator, die een vragenlijst afnam bij de bestuurders en het vervoer van 309 kinderen van 0 tot 4 jaar in kaart bracht. Bijna alle bestuurders waren ervan overtuigd dat hun kind veilig vervoerd werd (99%). Van de 309 geobserveerde kinderen zaten er 305 (99%) in een autostoeltje, maar bijna driekwart (73%) van de kinderen werd niet veilig vervoerd: 14% werd in een verkeerde stoel vervoerd, bij 33% was de autostoel niet correct geïnstalleerd in de auto en 41% van de ouders had het kind niet correct in de autostoel bevestigd. De resultaten van het onderzoek zijn gebruikt om de veiligheidsvoorlichting te verbeteren.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

TBV Online Plus

Leden van de NVAB en NVVG hebben naast een abonnement op het Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde (TBV) ook online toegang tot vier tijdschriften.

Jeugdgezondheidszorg

Dit is een vakblad voor wie werkzaam is in de jeugdgezondheidszorg of in zijn of haar praktijk veel met kinderen te maken heeft. Elke twee maanden verschijnt het blad met twintig pagina's op magazineformaat, waarin telkens vijf à zes onderwerpen in afgeronde vorm worden behandeld en ook veel informatie (actualiteiten, boekbesprekingen en nieuws over cursussen en adressen) in kort bestek wordt gegeven.

BSL Academy hbo-V Saxion Parttime School jaarlicentie

Toon meer producten
Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 5-6/2014

JGZ Tijdschrift voor jeugdgezondheidszorg 5-6/2014 Naar de uitgave