TODO: Skip to main content
Top

2023 | OriginalPaper | Hoofdstuk

3. Vertering en absorptie

Auteurs : Dr. ir. Nicolette Wierdsma, Dr. Karin Koopman

Gepubliceerd in: Leerboek voeding

Uitgeverij: Bohn Stafleu van Loghum

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail

Samenvatting

In dit hoofdstuk komen de vertering en absorptie van koolhydraten, eiwitten, vetten en vocht in de tractus digestivus aan bod. Vertering is het fysiologische proces waarbij de ingenomen voeding zodanig wordt afgebroken dat deze in de tractus digestivus kan worden opgenomen. Absorptie omvat het transport van de voedingsstoffen door de mucosa naar de bloedbaan of lymfe. Vertering start al in de mond als de voeding wordt gemengd met speeksel dat geproduceerd wordt door de speekselklieren. In de dunne darm worden de voedingsstoffen aan de voedselbrij onttrokken en vervolgens worden de laatste onverteerbare voedingsresten naar het colon getransporteerd. Motiliteit en secretie zijn voorwaarden voor een optimale vertering en absorptie van voedingstoffen.
Bijlagen
Deze inhoud is alleen zichtbaar als je bent ingelogd en de juiste rechten hebt.
Literatuur
Deze inhoud is alleen zichtbaar als je bent ingelogd en de juiste rechten hebt.
Metagegevens
Titel
Vertering en absorptie
Auteurs
Dr. ir. Nicolette Wierdsma
Dr. Karin Koopman
Copyright
2023
Uitgeverij
Bohn Stafleu van Loghum
DOI
https://doi.org/10.1007/978-90-368-2868-0_3