Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

18-09-2018 | NHG richtlijn | Uitgave 10/2018

Herziening NHG-Behandelrichtlijn Fenomeen van Raynaud
Huisarts en wetenschap 10/2018

Verschil in beleid bij primair versus secundair fenomeen van Raynaud

Tijdschrift:
Huisarts en wetenschap > Uitgave 10/2018
Auteurs:
Zamire Damen, Margriet Bouma
Belangrijke opmerkingen
Damen Z, Bouma M. Symptoombestrijding centraal bij het primaire fenomeen van Raynaud. Huisarts Wet 2018;61:DOI:10.1007/s12445-018-0278-x.
Damen Z, Bouma M. NHG-Behandelrichtlijn Fenomeen van Raynaud. www.​nhg.​org/​themas/​publicaties/​nhg-behandelrichtlij​n-fenomeen-van-raynaud.

Samenvatting

Het fenomeen van Raynaud is een aanvalsgewijs optredende verkleuring van de vingers en tenen na blootstelling aan kou of soms stress. Het primaire fenomeen van Raynaud is idiopathisch, en het beleid is gericht op het verminderen van symptomen. Het secundaire fenomeen van Raynaud heeft een specifieke oorzaak, zoals geneesmiddelengebruik of een systemische auto-immuunaandoening. Bij het secundaire fenomeen is een specifiek beleid vereist.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Huisarts Totaal

Met BSL Huisarts Totaal blijft u op de hoogte van de actuele ontwikkelingen in uw vak en bouwt u efficiënt aan uw vakkennis. U krijgt digitale toegang tot zo'n 30 boeken huisartsgeneeskunde en 3 vaktijdschriften. Alles om u nóg beter te maken in uw vak.

Huisarts en Wetenschap

Dit vierwekelijks verschijnend tijdschrift van het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) geeft informatie die een bijdrage levert aan het wetenschappelijk fundament van de huisartsgeneeskunde.

Proefabonnement BSL Huisarts Totaal

Met BSL Huisarts Totaal bouwt u efficiënt aan uw vakkennis. U krijgt digitale toegang tot boeken, veelgestelde vragen, casuïstiek en zes vaktijdschriften voor huisartsen. Met het proefabonnement krijgt u toegang tot: één geaccrediteerde web-tv en tien interessante boektitels. 


BSL Huisarts Totaal 1 maand gratis:  € 0,-

Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 10/2018

Huisarts en wetenschap 10/2018 Naar de uitgave