Skip to main content
main-content
Top

29-01-2014 | Nieuws

Recepten van verpleegkundigen evengoed als die van artsen

Verpleegkundigen schrijven medicijnen net zo goed voor als artsen dat doen. Ze geven patiënten vergelijkbare geneesmiddelen in vergelijkbare doseringen. Dat blijkt uit onderzoek van het Nivel.

De onderzoekers bestudeerden 35 wetenschappelijke publicaties over het voorschrijven door verpleegkundigen. Ze ontdekten dat de geneesmiddelen die verpleegkundigen voorschreven, vergelijkbaar waren met die van artsen. De kwaliteit van zorg was vergelijkbaar of zelfs beter bij patiënten die hun geneesmiddelen kregen voorgeschreven door een verpleegkundige.

Verpleegkundig specialisten zijn sinds januari 2012 bevoegd medicatie voor te schrijven, Per 1 februari 2014 gaan als eerste diabetes- en longverpleegkundigen medicatie voorschrijven. Oncologieverpleegkundigen volgen 1 september 2014. De verwachting is dat de effectiviteit en efficiëntie van de zorg verhogen en dat de kwaliteit en continuïteit van de zorg verbetert.

In steeds meer landen hebben verpleegkundige de bevoegdheid medicijnen voor te schrijven, van Australië tot Zuid-Afrika. Wat ze precies mogen, verschilt wel per land. In Engeland hoeven verpleegkundigen alleen een farmaciemodule af te ronden; in veel andere landen is de voorschrijfbevoegdheid veel beperkter, zowel wat betreft de zelfstandigheid als het aantal medicijnen dat ze mogen voorschrijven.

Link: Medicatie voorschrijven door verpleegkundigen

Zie ook Dossier Medicatie voorschrijven van V&VN.

 

Tip!

Doe de toetsen medicatieveiligheid op BSL Bijzijn XL:

·         Werking van een medicijn

·         Melden van incidenten in het medicatieproces

Zie ook de artikelen in Bijzijn XL 8-2013 over melden van incidenten in het medicatieproces en werking van een medicijn.

 

Auteur(s): Jaap Meijers

Onze productaanbevelingen

BSL BijZijn XL

Vandaag leren wat u morgen in de praktijk wilt brengen. In BSL BijZijn XL vindt u alles wat u als professioneel verpleegkundige of verzorgende nodig heeft om uw kennis up-to-date te houden: een tijdschrift met actuele vakinformatie, online toegang tot de praktijkgerichte vakinformatie van het tijdschrift, online nieuws én geaccrediteerde online kennistoetsen.