Skip to main content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander hoofdstuk

2000 | OriginalPaper | Hoofdstuk

29. Verpleegkundige Zorg

Auteurs : A. M. E. Bos, Drs. B. Tent

Gepubliceerd in: Reumatologie

Uitgeverij: Bohn Stafleu van Loghum

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail

Abstract

Tot aan de naoorlogse jaren was er in Nederland nauwelijks sprake van (georganiseerde) verpleegkundige zorg aan reumapatiënten. Tot die tijd bestond het idee dat er ‘toch weinig aan te doen was’. Zorg beperkte zich, zeker zolang er geen specialisten op het gebied van reumatologie waren, veelal tot huisartsen. In het gunstigste geval deed de huisdokter zijn best en schreef, al naargelang het tijdperk waarin hij leefde, warme pappen of bloedzuigers voor. Als dit alles niet hielp, sprak hij zijn patiënt moed in, maar gaf hem tussen de regels door duidelijk te kennen dat hij verder ook niet helpen kon en dat van verdere consultatie (en inschakeling hulp) beter kon worden afgezien (Verkaik, 1991). Uit dit verhaal blijkt de oorsprong van vele problemen op het gebied van reumazorg: onbekendheid en een diepgeworteld gevoel dat aan reuma toch niets gedaan kon worden. En als er toch niets ‘gedaan’ kon worden – hetgeen betekende dat de patiënt niet, ook niet symptomatisch – genezen kon worden, kon deze ook maar beter wegblijven…
Literatuur
go back to reference Van Galen A. Geen dag zonder pijn. Leven met fibromyalgie. Woerden: nigz, 1996. Van Galen A. Geen dag zonder pijn. Leven met fibromyalgie. Woerden: nigz, 1996.
go back to reference Verkaik JP. Gewrichten en tijdsgewrichten. Ontwikkelingen in de Nederlandse Reumabestrijding 1905–1990. Amsterdamse Historische reeks. Amsterdam: Historisch seminarium van de Universiteit van Amsterdam, 1991. Verkaik JP. Gewrichten en tijdsgewrichten. Ontwikkelingen in de Nederlandse Reumabestrijding 1905–1990. Amsterdamse Historische reeks. Amsterdam: Historisch seminarium van de Universiteit van Amsterdam, 1991.
Metagegevens
Titel
Verpleegkundige Zorg
Auteurs
A. M. E. Bos
Drs. B. Tent
Copyright
2000
Uitgeverij
Bohn Stafleu van Loghum
DOI
https://doi.org/10.1007/978-90-368-0475-2_29