Skip to main content
main-content
Top

02-05-2012 | Nieuws

Verpleegkundige zakkaart COPD genomineerd

Patiënten met ernstige COPD hebben vaak last van angstklachten en depressieve gevoelens. Daarom ontwikkelde nurse practitioner Netty de Graaf een zakkaart voor het signaleren, behandelen en begeleiden van deze patiëntengroep. Met dit initiatief is zij genomineerd voor de Anna Reynvaan Prijs 2012.

De kans dat patiënten met ernstige COPD een depressie of angststoornis krijgen is groot, ontdekte Netty de Graaf van het Albert Schweitzer ziekenhuis. Vijfenveertig procent van deze groep heeft een verhoogde kans op het krijgen van een depressie en bijna zestig procent op het ontwikkelen van een angststoornis. Netty de Graaf ontwikkelde een zakkaart voor longverpleegkundigen, waarmee kan worden bepaald of iemand een verhoogd risico op angst of depressie loopt. Met de zakkaart kan worden bepaald welke interventie –algemeen of (niet)medicamenteus- daarbij passen. Volgens de Graaf gaven longverpleegkundigen in een landelijk netwerk aan over onvoldoende kennis te beschikken op het gebied van angst en depressie bij COPD-patiënten. ‘Zij hebben behoefte aan een methode of hulpmiddel om angst- en depressieve klachten te meten.’ Het Hospital Anxiety and Depression Scale (HADS) is hier geschikt voor; deze is opgenomen in de zakkaart. Overigens benadrukt de Graaf dat de zakkaart een hulpmiddel is en dat implementatie ervan gepaard moet gaan met een scholingstraject.

De Anna Reynvaan Prijs wordt op 24 mei 2012 uitgereikt aan de verpleegkundige met het beste verpleegkundige initiatief van het afgelopen jaar. Op die dag zal ook de Anna Reynvaan Lezing worden uitgesproken, door de Oostenrijkse professor Jürgen Osterbrink. Het thema van dit jaar is pijnbestrijding, pijnmanagement, het pijnvrije ziekenhuis en de pijnvrije stad.

Het bijwonen van de Anna Reynaan Lezing in Amsterdam is gratis. Klik hier voor meer informatie en inschrijving.

Auteur(s): Marion Verstraeten

Onze productaanbevelingen

BSL BijZijn XL

Vandaag leren wat u morgen in de praktijk wilt brengen. In BSL BijZijn XL vindt u alles wat u als professioneel verpleegkundige of verzorgende nodig heeft om uw kennis up-to-date te houden: een tijdschrift met actuele vakinformatie, online toegang tot de praktijkgerichte vakinformatie van het tijdschrift, online nieuws én geaccrediteerde online kennistoetsen.