Skip to main content
main-content
Top

15-12-2015 | Nieuws

Verpleegkundige Maarten van Vliet promoveert op hematologie

Verpleegkundige Maarten van Vliet uit het Radboudumc in Nijmegen is gepromoveerd op een onderzoek naar gewonnen uren in een situatie waarin snel handelen van levensbelang is.

Maarten van Vliet (1971) studeerde verpleegkunde aan de Hogeschool van Nijmegen, waar hij in 1994 zijn diploma behaalde. In 2003 rondde hij de masteropleiding advanced nursing practice (MANP) af.  Zijn promotieonderzoek voerde hij uit op de afdeling Hematologie van het Radboudumc, binnen het onderzoeksinstituut Radboud Institute for Health Sciences (RIHS).

Direct signaleren

Het direct signaleren en behandelen van een ontsteking of infectie die optreedt tijdens de behandeling van een hematologische ziekte is letterlijk van  levensbelang. Hiervoor is optimale ondersteunende zorg direct bij de eerste signalen van klinische achteruitgang vereist. Een deel van deze zorg moet op een intensive care (IC) afdeling worden gegeven.

Versneld

Van Vliet laat zien hoe het vaststellen van koorts (als uiting van ontsteking), gevolgd door de onmiddellijke toediening van antibiotica, enkele uren versneld kan worden. Tevens onderzocht hij de bruikbaarheid van een meetinstrument dat klinisch relevante verandering van de vitale functies inzichtelijk maakt bij patiënten met koorts in de risicoperiode.

Kwaliteit van leven

Ook onderzocht hij de veranderende uitkomsten van IC-opnames bij patiënten met een hematologische ziekte. Hij zag dat er in de afgelopen tien jaar meer mensen op een IC werden opgenomen tijdens de behandeling van de hematologische ziekte en dat de overleving verbeterd is, zowel in het Radboudumc als landelijk. Deze patiënten ervaren 18 maanden na de IC-opname een vergelijkbare kwaliteit van leven ervaren als patiënten die geen IC-opname nodig hadden.

Bron: Radboudumc

Onze productaanbevelingen

BSL BijZijn XL

Vandaag leren wat u morgen in de praktijk wilt brengen. In BSL BijZijn XL vindt u alles wat u als professioneel verpleegkundige of verzorgende nodig heeft om uw kennis up-to-date te houden: een tijdschrift met actuele vakinformatie, online toegang tot de praktijkgerichte vakinformatie van het tijdschrift, online nieuws én geaccrediteerde online kennistoetsen.

Beeldrechten