Skip to main content
main-content
Top

30-11-2015 | Nieuws

Verpleegkundige maakt nog steeds rekenfouten

Bijna 40 procent van de verpleegkundigen maakt weleens een rekenfout bij medicatietoediening. Dat blijkt uit een enquête die Nursing heeft gehouden.

In de maand oktober deden 1630 respondenten mee aan de Nursing-enquête over verpleegkundig rekenen. Vier van de tien de deelnemers gaf aan weleens een rekenfout te hebben gemaakt bij medicatietoediening. In 7 procent van de gevallen had dit consequenties voor de patiënt.

Consequenties

Zes van de tien verpleegkundig gaf aan dat een collega weleens een rekenfout heeft gemaakt bij medicatietoediening. Van deze gevallen had twintig procent consequenties voor de patiënt. Daarbij valt te denken aan braken en diarree, reanimatie, pijn, te hoge bloedglucosewaarden, hypoglykemie, suf worden, overdosering en opname in het ziekenhuis of op de intensive care. Elf respondenten noemen zelfs overlijden als gevolg van de medicatiefout.

Helft

Slechts de helft van de verpleegkundigen beoordeelt de eigen rekenvaardigheid als goed. De meeste respondenten zijn het meest bezig met intraveneus vloeistoffen en medicatie toedienen, gevolgd door voedingspomp instellen, infuusberekeningen en oplossingen en verdunningen maken.

Bron: Nursing

Onze productaanbevelingen

BSL BijZijn XL

Vandaag leren wat u morgen in de praktijk wilt brengen. In BSL BijZijn XL vindt u alles wat u als professioneel verpleegkundige of verzorgende nodig heeft om uw kennis up-to-date te houden: een tijdschrift met actuele vakinformatie, online toegang tot de praktijkgerichte vakinformatie van het tijdschrift, online nieuws én geaccrediteerde online kennistoetsen.