Skip to main content
main-content
Top

18-05-2015 | Nieuws

SJG geeft verpleegkundige zelfde inbreng als specialist

Met de oprichting van een Verpleegkundig Stafbestuur (VSB) heeft het St Jans Gasthuis in Weert de verpleegkundigen een bestuurlijke stem gegeven. Naar eigen zeggen is het SJG één van de eerste Nederlandse ziekenhuizen die de bestuurlijke rol van verpleegkundigen op deze manier formaliseert.

Verpleegkundige Malika Zaaboul, tevens voorzitter van het VSB in Weert, is van mening dat meer ziekenhuizen het voorbeeld zouden moeten volgen. “Verpleegkundigen hebben veel kennis en staan dichtbij de patiënt. Vanuit die rol ben je een belangrijke adviseur voor het bestuur. Met de oprichting van het VSB erkent het bestuur die rol en laat het de verpleegkundige professie meer tot haar recht komen.”

Voorbeeld

In het overgrote deel van de ziekenhuizen hebben verpleegkundigen vooralsnog een louter raadgevende rol. Toch zijn er steeds meer ziekenhuizen waar deze Verpleegkundige Adviesraad (VAR) wordt omgevormd tot een VSB. Naast het SJG geldt dit onder meer voor het Havenziekenhuis in Rotterdam, het Flevoziekenhuis in Almere en het Streekziekenhuis Koningin Beatrix (SKB) in Winterswijk.

Zichtbaar

Net als in Weert is het streven in Winterswijk gericht op een gelijkwaardige inbreng van verpleegkundigen. “De zorg verandert razendsnel”, aldus het ziekenhuis. “Patiënten, zorgverzekeraars en natuurlijk ook de zorgprofessionals zelf stellen hoge eisen aan de kwaliteit en veiligheid van zorg. Om hieraan te kunnen voldoen en te blijven verbeteren, is gelijkwaardige samenwerking tussen management, artsen en verpleegkundigen van groot belang. De verpleegkundige moet meer zichtbaar worden als professional en de professie met een duidelijke rol krijgen binnen het ziekenhuisbeleid.”

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) maakt zich al geruime tijd sterk voor een sterkere inbreng van verpleegkundigen. Wat de IGZ betreft moet ieder ziekenhuis ten minste een verpleegkundige adviesraad hebben.

Auteur(s): Adri van Beelen

Onze productaanbevelingen

BSL BijZijn XL

Vandaag leren wat u morgen in de praktijk wilt brengen. In BSL BijZijn XL vindt u alles wat u als professioneel verpleegkundige of verzorgende nodig heeft om uw kennis up-to-date te houden: een tijdschrift met actuele vakinformatie, online toegang tot de praktijkgerichte vakinformatie van het tijdschrift, online nieuws én geaccrediteerde online kennistoetsen.