Skip to main content
main-content
Top

21-12-2015 | Nieuws

Verpleegkundig specialist steeds vaker in eerstelijnszorg

De Utrechtse wijk Leidsche Rijn kent sinds november een door verpleegkundige gerunde kliniek, een zogeheten ‘nurse-led clinic’. Twee verpleegkundig specialisten staan, samen met twee huisartsen, een praktijkverpleegkundige en een doktersassistente, aan het roer van dit gezondheidscentrum. Dat meldt V&VN.

Patiënten kunnen in veel gevallen worden eerst geholpen door een verpleegkundig specialist. Pas wanneer de zorgvraag complex is, zien de patiënten de huisarts. Voordeel van deze werkwijze is dat een verpleegkundig specialist meer tijd en aandacht voor patiënten vrijmaken dan een huisarts. Patiënten vinden dat prettig.

Goedkoper

Algemeen wordt ook gedacht dat de zorg goedkoper wordt. Dat stelt ook Carolien Sino, instituutsdirecteur Verpleegkundige Studies van Hogeschool Utrecht, lid van de Commissie Onderwijs van V&VN en een van de initiatiefnemers van de nurse-led clinic. “De huisarts kan zich bezighouden met de complexere zorgvragen en de wat enkelvoudiger vragen kan overlaten aan de verpleegkundige specialist.”

Kinderrijk

Er is met opzet voor een kinderrijke vinexwijk gekozen. Op het spreekuur worden veel ouders met jonge kinderen verwacht. Er spelen er zaken als gezinsproblematiek, chronische ziekten en er zijn veel leefstijl gerelateerde klachten, zoals overgewicht.

Werkplaats

Sino noemt de nurse-led clinic een "academische werkplaats verpleegkunde" die Hogeschool Utrecht de kans biedt om onderzoek, onderwijs en praktijk met elkaar te verbinden. "Mijn toekomstbeeld is om in de eerste lijn, dokters, verpleegkundig specialisten en verpleegkundigen te verbinden en optimaal naast elkaar te laten functioneren."

Van alle verpleegkundig specialisten werkt nog maar 6 procent in de eerstelijnszorg, zo blijkt uit recent onderzoek.

Pionieren

Het is nog pionieren. Er is ook nog geen beroepsprofiel voor de verpleegkundig specialist in de eerste lijn, er zijn geen afspraken over de invulling van hun rol. Maar er zullen steeds meer stageplekken komen zodat  hbo-v -studenten in de toekomst steeds vaker in de eerste lijn komen te werken.

Zie ook

Nurse- led,  Mijn tante had al op relatief jonge leeftijd hartfalen.  Bron: Bijzijn XL > Uitgave: 4 / 2015 

Nurse led follow-up care for head and neck cancer patients

Academisch Proefschrift: Jacqueline de Leeuw / Radboud Universiteit Nijmegen

Bron: Nederlands Tijdschrift voor Evidence Based Practice > Uitgave: 3 / 2013

Onze productaanbevelingen

BSL BijZijn XL

Vandaag leren wat u morgen in de praktijk wilt brengen. In BSL BijZijn XL vindt u alles wat u als professioneel verpleegkundige of verzorgende nodig heeft om uw kennis up-to-date te houden: een tijdschrift met actuele vakinformatie, online toegang tot de praktijkgerichte vakinformatie van het tijdschrift, online nieuws én geaccrediteerde online kennistoetsen.

Nederlands Tijdschrift voor Evidence Based Practice

Met het Nederlands Tijdschrift voor Evidence Based Practice (NTvEBP) wordt een brug geslagen tussen de wetenschap en de verpleegkundige praktijk van alledag. Want verpleegkundigen professionaliseren voortdurend en zoeken naar wegen om het eigen handelen wetenschappelijk te onderbouwen.

Beeldrechten