Skip to main content
main-content
Top

03-07-2013 | Nieuws

Verpleegkundig specialist GGZ straks ook hoofdbehandelaar

Per 1 januari 2014 kan een verpleegkundig specialist GGZ de hoofdbehandelaar zijn van een patiënt, wat vervolgens bijvoorbeeld op een declaratie wordt vermeld. Dat is inherent aan de vaststelling die minister Edith Schippers van VWS aangeeft in een brief aan de Tweede Kamer.

De minister laat in de brief weten wat de verantwoordelijkheden van een hoofdbehandelaar in de geestelijke gezondheidszorg (GGZ) per 1 januari zijn. Ook komt op de declaratie te staan wie de hoofdbehandelaar is, wat zijn beroep is en hoeveel tijd de hoofdbehandelaar en de medebehandelaren aan de cliënt besteden. Er komt verder een limitatieve lijst van beroepen, alleen zorgverleners met een van die beroepen mogen hoofdbehandelaar zijn. Dit alles vergroot de kwaliteit, veiligheid en controleerbaarheid van de GGZ.

'Historisch moment'

V&VN-voorzitter Henk Bakker is blij met de brief van de minister: “Dit geeft zorgverleners en cliënten veel meer duidelijkheid en draagt bij aan transparantie en maakt zorg op maat mogelijk. Het is tegelijk een bevestiging van de positie van de verpleegkundig specialist in de ggz. Een historisch moment.”

In de lijst van zorgverleners die hoofdbehandelaar mogen zijn, ontbreken de sociaal psychiatrisch verpleegkundigen. V&VN wil dat ook deze groep verpleegkundigen met een eigen rol in de ggz, als hoofdbehandelaar erkend wordt. Schippers stelt in haar brief dat hoofdbehandelaars BIG-geregistreerd moeten zijn en een GGZ-specifieke opleiding moeten hebben gevolgd.

Auteur(s): Adri van Beelen

Onze productaanbevelingen

BSL BijZijn XL

Vandaag leren wat u morgen in de praktijk wilt brengen. In BSL BijZijn XL vindt u alles wat u als professioneel verpleegkundige of verzorgende nodig heeft om uw kennis up-to-date te houden: een tijdschrift met actuele vakinformatie, online toegang tot de praktijkgerichte vakinformatie van het tijdschrift, online nieuws én geaccrediteerde online kennistoetsen.