Skip to main content
main-content
Top

09-06-2015 | Nieuws

Verpleegkundige specialist wordt beperkt in taken

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

 • Optie A:
  Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
 • Optie B:
  Deel de link per e-mail
insite
ZOEKEN

Verpleegkundig specialisten en physician assistants voeren veel minder taken uit dan ze wettelijk mogen. Dat blijkt uit onderzoek van het instituut Beleid & Management Gezondheidszorg (iBMG) van de Erasmus Universiteit Rotterdam. Het beter benutten van hun wettelijke bevoegdheden kan de kwaliteit en continuïteit van zorg enorm verbeteren, zeggen de onderzoekers.

Sinds 2012 hebben verpleegkundig specialisten (VS) en physician assistants (PA) in Nederland de bevoegdheid om bepaalde zelfstandig voorbehouden handelingen te indiceren en verrichten zonder tussenkomst van een arts. Denk aan katheterisaties, defibrillaties en het voorschrijven van medicijnen. Het onderzoek constateert echter dat VS en PA in de praktijk vaak weinig ruimte en vertrouwen krijgen om optimaal gebruik te maken van hun expertise en competenties. Volgens de iBMG-onderzoekers lopen de VS en PA onnodig aan de leiband.

Wat valt hier aan te doen?

Om de kwaliteiten van de VS en PA beter te benutten adviseren de onderzoekers meer landelijke organisatie en sturing komen voor de VS en de PA. Bovendien kunnen de VS en PA meer lef tonen en zich beter profileren. Daarnaast moeten VS en PA nadrukkelijker deelnemen aan discussies over kwaliteit van zorg.

Auteur(s): Adri van Beelen

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

 • Optie A:
  Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
 • Optie B:
  Deel de link per e-mail

Onze productaanbevelingen

BSL BijZijn XL

Vandaag leren wat u morgen in de praktijk wilt brengen. In BSL BijZijn XL vindt u alles wat u als professioneel verpleegkundige of verzorgende nodig heeft om uw kennis up-to-date te houden: een tijdschrift met actuele vakinformatie, online toegang tot de praktijkgerichte vakinformatie van het tijdschrift, online nieuws én geaccrediteerde online kennistoetsen.